Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Δήλωση προθέσεων τα περί επαναφοράς του Δουβλίνου


13/1/2017

Η δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης για επαναφορά των επαναπροωθήσεων προσφύγων στην Ελλάδα είναι πολιτικού χαρακτήρα, εκτιμά η SZ. Το Spiegel επιχειρεί να ανατρέψει το κλισέ της κακής ΕΕ.

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να επαναφέρει σε ισχύ για την Ελλάδα τον Κανονισμό του Δουβλίνου σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung στη στήλη «Το αίνιγμα της εβδομάδας», την οποία βρίσκουμε στις πολιτικές της σελίδες. Όπως εξηγεί η εφημερίδα του Μονάχου, «σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού του Δουβλίνου αιτούντες άσυλο που κατόρθωσαν να φθάσουν στη Γερμανία πρέπει ουσιαστικά να στέλνονται εκεί όπου έκαναν το πρώτο τους βήμα εντός ευρωπαϊκού εδάφους. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για την Ελλάδα. Οι απελάσεις προς τη χώρα δεν επιτρέπονται από το 2011. Απαγορεύθηκαν δικαστικά εξαιτίας ελλείψεων στο εγχώριο σύστημα ασύλου».

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, τον περασμένο Δεκέμβριο η Κομισιόν συνέστησε στα κράτη μέλη να επιστρέψουν στην κανονική πρακτική από την ερχόμενη άνοιξη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να ακολουθήσει αυτή τη σύσταση, με το υπουργείο Εσωτερικών να προσανατολίζεται σε επαναφορά των επαναπροωθήσεων προς την Ελλάδα από τις 15 Μαρτίου. Μιλάμε επομένως για πλήρη επαναφορά της τάξης, διερωτάται η SZ και απαντά: «Όχι. Η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης είναι, ακριβώς όπως και αυτή της Κομισιόν, αρχικά απλά και μόνο μια δήλωση προθέσεων, η οποία θα πρέπει να γίνει αντιληπτή με πολιτικούς όρους. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ενδιαφέρονται για μια διαρκή, βασιζόμενη σε περισσότερη αλληλεγγύη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου. Για να επιτευχθεί πρόοδος σε αυτό το πεδίο θα βοηθούσε εάν το σύστημα λειτουργούσε και πάλι ως έναν βαθμό», επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου