Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Ολλανδία: Χωρίς κυβέρνηση λόγω μεταναστευτικού


14/6/2017

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία δεν έχουν καρποφορήσει. Όπως και πριν τις εκλογές η προσφυγική πολιτική διχάζει ακόμη τα κόμματα.

Σε περίπτωση που οι αρχηγοί των τεσσάρων κομμάτων είχαν συμφωνήσει αυτή τη φορά, δεν θα υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα μιας και οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία διαρκούν κατά μέσο όρο τρεις μήνες. Ακόμα και ο αριθμός των κομμάτων που διαπραγματεύονται δεν είναι μεγάλος για τα δεδομένα της χώρας, μιας και για την είσοδο ενός κόμματος στο ολλανδικό κοινοβούλιο δεν υπάρχει ελάχιστο όριο εισόδου, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Για αρκετά χρόνια η Ολλανδία κατείχε στην Ευρώπη το χρονικό ρεκόρ αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης με 208 μέρες. Έχασε ωστόσο την «πρωτιά» από το Βέλγιο, το οποίο μετά τις εκλογές το 2010 χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις… διαρκείας δεν συνεπάγονται φυσικά καθεστώς ακυβερνησίας για την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Απλά το κυβερνητικό σχήμα που υπήρχε πριν τις εκλογές συνεχίζει το έργο του ως υπηρεσιακή πλέον κυβέρνηση.


Περισσότεροι πρόσφυγες; Κανένα πρόβλημα για τους Πράσινους

Από τις εκλογές της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία τέσσερα κόμματα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για τη σύσταση κυβέρνησης: το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες D66, οι Χριστιανοδημοκράτες CDA και οι Πράσινοι. Αν και το κόμμα του Μαρκ Ρούτε αναδείχθηκε νικητής με 21%, δεν είναι εκείνο που κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις, μιας και τα υπόλοιπα τρία κόμματα έλαβαν ποσοστά από 9% μέχρι 12% και έχουν σημαντικό ρόλο και λόγο στις διαβουλεύσεις. Ιδεολογικά οι διαφορές μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων δεν είναι μεγάλες. Με μια εξαίρεση: την προσφυγική πολιτική. Οι Πράσινοι τάσσονται κατά μιας συμφωνίας ΕΕ-βορειοαφρικανικών χωρών για να διακοπούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Και ήταν αυτή η αιτία για την οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων.


Αισιοδοξεί ο Μαρκ Ρούτε

Αν ο Μαρκ Ρούτε επέλεγε την εύκολη οδό, θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδιώξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους ακροδεξιούς του Γκερτ Βίλντερς. Μετά την αποτυχία του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων ο Βίλντερς είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι «κάθε άλλη επιλογή σας δημιουργεί τα ίδια προβλήματα κ. Ρούτε. Έχετε εδώ μπροστά σας 20 βουλευτές που ψήφισαν 1,5 εκ. Ολλανδοί. Αποδεχτείτε την προσφορά μας, διαφορετικά όλα θα πάνε και πάλι στραβά». Όμως ο Μαρκ Ρούτε υπενθύμισε στους βουλευτές την αποτυχία μειοψηφικής κυβέρνησης το 2012, η οποία, εν μέσω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, παραιτήθηκε όταν το ακροδεξιό PVV του Γκερντ Βίλντερς σταμάτησε να τη στηρίζει στο κοινοβούλιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Ρούτε στη Βουλή, «όταν έρχονται τα δύσκολα ένας πολιτικός δεν το βάζει στα πόδια και σε αυτό το τεστ αποτύχατε κ. Βίλντερς».

Οι διαπραγματεύσεις λοιπόν συνεχίζονται. Κυρίως μεταξύ των Φιλελευθέρων του Μαρκ Ρούτε και των Πρασίνων του Γέσε Κλάβερ. Παρά τις διαφορές τους οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα. «Έτσι είναι διαπραγματεύσεις, είμαστε μια χώρα με παράδοση κυβερνήσεων συνασπισμού», δηλώνει με αισιοδοξία ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου