Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Επενδύσεις από τη Γερμανία ζητά ο Εμ. Μακρόν


13/7/2017

Στο προοίμιο των σημερινών επαφών του με την Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, ο Εμμανουέλ Μακρόν φρόντισε να στείλει σαφή μηνύματα ως προς τον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του προς τη γαλλική Ouest-France και τον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εκτιμά ότι η ευρωζώνη δεν λειτουργεί καλά, διότι μεγαλώνει όλο και περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ των μελών της.

 «Οι χώρες που ήταν ήδη χρεωμένες, κάνουν όλο και περισσότερα χρέη. Οι χώρες που ήταν ήδη ανταγωνιστικές, έχουν γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικές», λέει χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι υγιής σε βάθος χρόνου.


Οικονομική ανισορροπία

Ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στη Γερμανία για τα υπερβολικά της πλεονάσματα, ο Εμ. Μακρόν καλεί το Βερολίνο να προχωρήσει σε μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρώπη. «Η Γερμανία θα πρέπει να φροντίσει για την αναζωογόνηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία οφείλει εν μέρει την οικονομική της ισχύ στα κακώς κείμενα της ευρωζώνης αλλά και τις αδυναμίες των υπολοίπων χωρών-μελών.

Υπάρχει μια οικονομική και εμπορική ανισορροπία μεταξύ της Γερμανίας και των γειτόνων της αλλά παράλληλα «υπάρχει και κοινή ευθύνη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στα επίπεδα που της αξίζουν», όπως λέει. Γι΄ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι καιρός να κινηθεί η Γερμανία, όπως άλλωστε και η Γαλλία».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου