Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

SZ: Επιτέλους η Ελλάδα ανακάμπτει


25/7/2017

Με θετικά σχόλια υποδέχονται οι Γερμανοί σχολιαστές την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές από το 2014. Αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή καταγγελίες για επαναπροωθήσεις Τούρκων που αναζητούν άσυλο.

Με θετικά σχόλια και εκτιμήσεις συνοδεύει ο γερμανικός Τύπος την είδηση της δοκιμαστικής επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου. «Η Ελλάδα είναι ξανά αξιόχρεη», παρατηρεί το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Ήταν ένας μακρύς δρόμος, αλλά τώρα φαίνεται να έχει επιτευχθεί η αλλαγή πορείας. (…) Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μακρά απουσία στις διεθνείς χρηματαγορές», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και αναφέρεται στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί από την Αθήνα, ο οποίος έκανε λόγο για «εκπληκτική βελτίωση» της κατάστασης στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.

«Η Ελλάδα μαζεύει 3 δις ευρώ», γράφει η εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας ότι «για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού αριστεράς-δεξιάς υπό τον Αλέξη Τσίπρα πέτυχε μια δοκιμαστική προσπάθεια για την επιδιωκόμενη επιστροφή στην ελεύθερη κεφαλαιαγορά».


«Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο»

Επιτέλους η Ελλάδα ανακάμπτει, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, η οποία παρατηρεί ότι η Ελλάδα διαγράφει ανοδική πορεία, όχι πλέον μόνον χάρη στην αξιοσημείωτη τουριστική άνθηση που σημειώνει. Η εφημερίδα του Μονάχου γράφει: «Ναι, η χρηματοοικονομική κρίση δεν έχει πλήξει κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης τόσο σκληρά όσο την Ελλάδα, η οποία είχε ζήσει τόσο ανενδοίαστα πάνω από τις δυνατότητές της από τότε που καθιερώθηκε το κοινό νόμισμα, είχε πρακτικά χρεοκοπήσει και τώρα πρέπει να διατηρείται ζωντανή από άλλα κράτη διαρκώς με νέα πακέτα βοήθειας. Η κρίση χρέους σε καμία περίπτωση δεν έχει λυθεί, ο δρόμος της ανάκαμψης είναι επώδυνος. Όμως οι Έλληνες τον ακολουθούν κάνοντας πικρές θυσίες. Η οικονομία είναι στον πάτο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν προσγειωθεί στην πραγματικότητα και η ανεργία είναι υψηλή. Όμως το κράτος κάνει και προόδους. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι θετικό, που σημαίνει ότι χωρίς την εξυπηρέτηση του χρέους η χώρα δαπανά λιγότερα από όσα εισπράττει. Τώρα έλαβε ξανά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια χρήματα στις κεφαλαιαγορές και με ευνοϊκότερους όρους από ό,τι αναμενόταν».

«Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας την εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση των επενδυτών, η οποία, όπως επισημαίνει ήταν υπερδιπλάσια του όγκου των τριών δις ευρώ που άντλησε η Ελλάδα από τις αγορές. «Το μεγάλο ενδιαφέρον συνέβαλε και σε φθηνότερους όρους χρηματοδότησης», επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζοντας το χαμηλότερο του αναμενόμενου επιτόκιο, για να σημειώσει ωστόσο ότι «οι πιο τολμηρές ελπίδες των οικονομικών κύκλων της Αθήνας δεν εκπληρώθηκαν, καθότι προσδοκούσαν επιτόκιο 4,2%» αντί του τελικού 4,625%.


Η ελληνική κυβέρνηση σιωπά απέναντι στις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις

Σοβαρές αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα ζητώντας διεθνή προστασία, αφήνει δημοσίευμα της Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι ασφαλές λιμάνι» για πρόσφυγες που αναζητούν προστασία από διώξεις της τουρκικής ηγεσίας. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «σε αυτήν την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα παίζει μέχρι τώρα τόσο αδιαφανή ρόλο ώστε καλείται να απαντήσει σε ορισμένες ενοχλητικές ερωτήσεις. Εθνικές (σ.σ. ελληνικές) και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιρρίπτουν σοβαρές κατηγορίες εναντίον των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές από τα μέσα Μαΐου Τούρκοι πρόσφυγες, που ήθελαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο ελληνικό έδαφος, μεταφέρθηκαν με βίαιο και παράνομο τρόπο μέσω των συνόρων του Έβρου πίσω στην Τουρκία. Το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη κάνουν λόγο για αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης», σημειώνει η TAZ.

«Σε αυτές τις τρομακτικές αναφορές και τις βαριές κατηγορίες η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αντιδράσει έως τώρα μόνον με μισή καρδιά, αβέβαια και με ελάχιστα πειστικό τρόπο», σχολιάζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο σε πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».

Η TAZ κάνει λόγο για «επίσημη σιωπή» της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία επιτρέπει προς το παρόν «μόνο δικαιολογημένες εικοτολογίες σχετικά με τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών».

Πηγή Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου