Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

«Στόχος ο εκφοβισμός Γεωργίου»


3/8/2017

Η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου απασχολεί τον γερμανικό τύπο που κάνει λόγο για «σημαδεμένη τράπουλα», επικαλούμενη μαρτυρία συνεργάτη της Eurostat. Ξεχωρίζει και το δημοσίευμα περί υψηλής ζήτησης για το νέο ομόλογο.

«Στόχος της καταδίκης είναι ο εκφοβισμός» επιγράφεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine για την υπόθεση Γεωργίου. Η εφημερίδα επικαλείται τη μαρτυρία συνεργάτη της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, ο οποίος παρέστη στη δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στην Αθήνα και δηλώνει στην εφημερίδα ότι «η όλη υπόθεση ήταν μία παρτίδα με σημαδεμένη τράπουλα, η οποία απέβλεπε στον εκφοβισμό». Ο ισχυρισμός αυτός περιλαμβάνεται σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να αναγράφεται όνομα και διεύθυνση του αποστολέα. Η Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι η καταδικαστική απόφαση για τον Ανδρέα Γεωργίου «προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια, όχι μόνο στη Eurostat, αλλά και στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο συνεργάτης της Eurostat γράφει, μεταξύ άλλων: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατή μία τέτοια συνεδρίαση (δικαστηρίου) σε μία δημοκρατική χώρα-μέλος της ΕΕ». Υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης περισσότερα πρόσωπα πλησίασαν τον Γεωργίου, διαμαρτυρήθηκαν, του είπαν «να πάει σπίτι του» και τον έλουσαν με ιταλικές βρισιές. Ήταν σαφές, επισημαίνει ο γράφων, ότι «κανείς δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τις εξηγήσεις μας». Ακόμη και ο δικαστής, υποστηρίζει, «δεν μας επέτρεψε να εκθέσουμε την άποψή μας, ότι ήταν ορθά τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό που είχε αποστείλει ο Γεωργίου στη Eurostat».


Καλά νέα για το ελληνικό ομόλογο

«Ζήτηση και στους ιδιώτες επενδυτές για το νέο ελληνικό κρατικό ομόλογο» διαπιστώνει η Frankfurter Allgemeine. Αυτός είναι και ο τίτλος σχετικού άρθρου που φιλοξενείται στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας. Σημειώνεται ότι το νέο ομόλογο «είναι φιλικό προς τους ιδιώτες επενδυτές, ενώ προσφέρει ευκαιρίες συμμετοχής και για μικρότερα βαλάντια». Επικαλούμενη εκτιμήσεις αναλυτών από το χρηματιστήριο της Στουτγάρδης, η εφημερίδα επισημαίνει μάλιστα ότι το ελληνικό ομόλογο «έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και ανήκει στα ομόλογα με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στη Στουτγάρδη. Μία ματιά στη σχετική στατιστική καταγράφει ένα μεγάλο εύρος προσφορών από τους επενδυτές: από το ελάχιστο μερίδιο των 1.000 ευρώ έως και εξαψήφια νούμερα».

Ωστόσο, η Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι «πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από ότι στην Ελλάδα σηματοδοτούν οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων. Και εδώ εκδόθηκαν νέα ομόλογα πενταετούς διάρκειας. Αλλά οι επενδυτές αρκέστηκαν σε κουπόνι μόλις 1,6% πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor (που κυμαίνεται στο -0,33%). Η εφημερίδα δεν παραλείπει μάλιστα να ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν, συγκρίνοντας το νέο ομόλογο με τις τελευταίες εκδόσεις του 2014. Και εκτιμώντας ότι «τίποτα δεν θυμίζει την ευφορία του έτους 2014, όταν μία έκδοση για επίσης τρία δισεκατομμύρια ευρώ είχε συγκεντρώσει προσφορές άνω των είκοσι δισεκατομμυρίων. Ως γνωστόν, στη συνέχεια η Ελλάδα κύλησε και πάλι στην κρίση, χρειάστηκε περαιτέρω οικονομική βοήθεια και μόλις τώρα τολμά να επιστρέψει στις αγορές. Επιπλέον, ικανοποιώντας την επιθυμία των επενδυτών, εκδίδει το ομόλογο με βάση το βρετανικό και όχι το ελληνικό δίκαιο».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου