Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Η Γαλλία και η λογική «L’ etat, c’ est moi!»


22/9/2012

Τελειώνει η εποχή της ατιμωρησίας

Η πολιτική ζωή της Γαλλίας βρίθει σκανδάλων πάσης φύσεως από τα πρώτα βήματα της σύγχρονης ιστορίας της. Η εμπειρία δείχνει ότι από την εποχή της Μαρίας Αντουανέτας μέχρι την 5η Γαλλική Δημοκρατία δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Με τις αποκαλύψεις για «ύποπτες» σχέσεις των πολιτικών με επιχειρηματίες και οικονομικά συμφέροντα να έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι Γάλλοι έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να κλείνουν τα αφτιά τους και να σφυρίζουν αδιάφορα σε φήμες και σκανδαλολογίες, όπως αρέσκονταν να κάνουν στο παρελθόν.

Οι μόνοι που ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη αυτή την αλλαγή είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο, σε μία χώρα με βαθιά κουλτούρα «ατιμωρησίας». Για ορισμένους, η λογική του «L'etat, c'est moi!» (Το κράτος είμαι εγώ), της περιβόητης φράσης που έχει αποδοθεί στο «Βασιλιά Ηλιο», Λουδοβίκο ΙΔ΄, είναι πάντα ζωντανή.


Υπεξαίρεση
Αυτός ήταν και ο λόγος που η καταδίκη του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ τον Δεκέμβριο του 2011 προκάλεσε τόσο μεγάλη αίσθηση και χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από το σύνολο του γαλλικού Τύπου. Ηταν άλλωστε ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε μετά τον στρατάρχη Φιλίπ Πετέν, το 1945. Μόνο που αυτή τη φορά το κατηγορητήριο δεν αφορούσε την εσχάτη προδοσία αλλά ένα ποινικό αδίκημα και συγκεκριμένα την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος...

Και μάλιστα για μια πολύ παλιά υπόθεση, που σχετίζεται με αργομισθίες στον δήμο του Παρισιού την περίοδο που ήταν δήμαρχος (1977-1995), με απώτερο στόχο τη χρηματοδότηση του κόμματός του. Ο 79χρονος πλέον Σιράκ δεν αναμένεται φυσικά να εκτίσει τη διετή ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε.

Αλλά και ο διάδοχός του στην προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί, έχει σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές πολλούς περισσότερους λόγους να ανησυχεί. Με την προεδρική ασυλία του να αποτελεί πλέον παρελθόν, ο τέως πρόεδρος θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να κληθεί να καταθέσει για ένα από τα πολλά σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη το όνομά του. Όπως για το σκάνδαλο της πώλησης των υποβρυχίων Agosta στο Πακιστάν το 1994.

Οπου ένα μέρος των υπέρογκων προμηθειών που θα λάμβαναν οι Πακιστανοί μεσάζοντες χρησιμοποιήθηκε για την προεκλογική εκστρατεία του τότε πρωθυπουργού Εντουάρντ Μπαλαντίρ, την περίοδο που ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Οικονομικών.

Μπετανκούρ
Όπως, επίσης, για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 με υπέρογκα ποσά από την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας και κληρονόμο της L' Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ. Με «αντάλλαγμα» φορολογικές διευκολύνσεις... 'Η, τέλος, όπως για τη φημολογούμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από τον Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο διατηρούσε καλές σχέσεις μέχρι την κρίση στη Λιβύη που οδήγησε στον θάνατό του.

Πάντως, οι Γάλλοι δεν φαίνονται πλέον να διστάζουν να ερευνήσουν εις βάθος πιθανές παρατυπίες των πολιτικών τους. Το διαπίστωσε την περασμένη εβδομάδα και ο πρώην πρωθυπουργός, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στον ανακριτή για να καταθέσει για τη σχέση του με βαθύπλουτο επιχειρηματία που κατηγορείται για υπεξαίρεση χρήματος...

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
Ανοιχτοί... «λογαριασμοί»

Κανένα άλλο όνομα πρώην προέδρου δεν σχετίστηκε με τόσα σκάνδαλα, όπως η υπόθεση Μπετανκούρ, το αμυντικό «Καράτσι-γκέιτ», αλλά και οι φημολογούμενες σχέσεις με την οικογένεια Καντάφι


ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΝΤΕ ΒΙΛΠΕΝ
Στον ανακριτή...

Ένα χρόνο μετά την αθώωσή του για την υπόθεση «Clearstream», ο πρώην πρωθυπουργός και αιώνιος εχθρός του Σαρκοζί, βρέθηκε μπλεγμένος σε υπόθεση διαφθοράς και οδηγήθηκε στον ανακριτή λόγω της φιλικής σχέσης του με τον επιχειρηματία Ρεζίς Μπουρλό, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση 1,6 εκατ.

ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ
Ιστορική καταδίκη

Ο 79χρονος πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για σκάνδαλο αργομισθιών όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού, την περίοδο 1990-1995. Η καταδίκη του για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, προκάλεσε πολιτική διαμάχη ανάμεσα σε πολέμιους και υποστηρικτές του.

 Οι Γάλλοι έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να κλείνουν τα αφτιά τους και να σφυρίζουν αδιάφορα σε φήμες και σκανδαλολογίες, όπως αρέσκονταν να κάνουν στο παρελθόν

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου