Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Συμπεράσματα και αμφιβολίες για τη διαφθορά


4/12/2013

Η κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς «κάνει τον γύρο» των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Τα γερμανικά δημοσιεύματα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι παρά τη βελτίωση που σημείωσε στην σχετική κατάταξη, η Ελλάδα παραμένει η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ. «Η Ελλάδα παραμένει το πιο διεφθαρμένο κράτος της ΕΕ» σημειώνει τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Focus και επισημαίνει: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διεφθαρμένοι όσο εκείνοι στο Αφγανιστάν, τη Β. Κορέα ή τη Σομαλία, ωστόσο (σ.σ. ο βαθμός διαφθοράς στην Ελλάδα) επαρκεί για την κατάταξή της κάτω από όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι Έλληνες αποσπούν όμως και επαίνους» σχολιάζει το Focus αναφορικά με την πρόοδο που έκανε η Ελλάδα συγκριτικά με το 2012.

Η Neue Osnabrücker Zeitung πιστώνει στην Ελλάδα βελτιώσεις στη διαχείριση των δημοσιονομικών, ωστόσο υπογραμμίζει: «Αυτό δεν αλλάζει τίποτα στην απελπιστική κατάσταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. (…) Απογοητευμένοι με την ελληνική κατάσταση είναι και οι διεθνείς δανειστές. Η υπομονή της τρόικας έχει εξαντληθεί. Κανονικά οι οικονομικοί επιθεωρητές θα έπρεπε να εξετάζουν αυτές τις μέρες στην Αθήνα τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης χρηματικής βοήθειας. Ωστόσο, αυτή στιγμή δεν αξίζει καν τον κόπο να ταξιδέψουν οι ειδικοί στην Ελλάδα».

Τέλος, το σχόλιο της Tageszeitung εγείρει αμφιβολίες για την αξία του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει στον τίτλο της ότι «τη διαφθορά δεν μπορεί να την αισθανθεί κανείς». Αναφερόμενη στη γνώμη των πολιτών στην Ελλάδα σχολιάζει ότι οι Έλληνες «δεν έχουν την παραμικρή ψευδαίσθηση και θεωρούν τη χώρα τους αναπτυσσόμενη. Με την 80η θέση της κατάταξης, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τη Ναμίμπια, την Κούβα ή τη Γκάνα. Αυτό μοιάζει να είναι υπερβολική αυτοκριτική. Η αντίληψη της διαφθοράς είναι λοιπόν μόνο ελάχιστα διαφωτιστική».

Πηγή Deutsche Welle

Η Διεθνής Διαφάνεια κάνει δημοσκοπήσεις σε όλες τις χώρες για να μάθει ποια είναι η γνώμη των πολιτών για τη διαφθορά στη χώρα τους. Έτσι εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι η χώρα μας είναι η πιο διεφθαρμένη στην ΕΕ, χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται στις άλλες χώρες.

Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε ότι η διαφθορά των πολιτικών στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο γερμανικό κράτος 250 δις ευρώ, ποσό ισάξιο του ελληνικού ΑΕΠ το 2009. (Πηγή) Επίσης δεν ξέρουμε ότι η γερμανική βουλή δεν έχει επικυρώσει την συνθήκη του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς των πολιτικών στη χώρα αυτή. Άλλες χώρες που δεν το έχουν κάνει, είναι η Β. Κορέα και η Σαουδική Αραβία.. (Πηγή) Η υπογραφή της συνθήκης αυτής αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης στις εκλογές και ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγούταν η Α. Μέρκελ διαφώνησε με την ψήφιση του. (Πηγή)

Η παραοικονομία στην Γερμανία αγγίζει το τεράστιο ποσό των 350 δις ευρώ τον χρόνο. (Πηγή) Η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ είναι η Γερμανία που εξάγει διαφθορά είτε μέσω των πολιτικών της είτε μέσω των πολυεθνικών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου