Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ρεν: Εντός έτους η συμφωνία για τραπεζική ένωση


4/12/2013

Συνέντευξη Όλι Ρεν στους Financial Times για την απειλή του αποπληθωρισμού, τις ανισορροπίες στην Ευρώπη και την τραπεζική ένωση. Τι λέει για το ρόλο της Γερμανίας. Ποιος θα πληρώνει τις τραπεζικές διασώσεις.

Δεν κάνουμε επίθεση στο Βερολίνο όταν ξεκινάμε έλεγχο για τα εμπορικά του πλεονάσματα, τονίζει μεταξύ άλλων ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στους Financial Times. 

Ο Ο. Ρεν υπογραμμίζει ότι στην ατζέντα της Ε.Ε. έχει τεθεί η αύξηση της ζήτησης στις χώρες του Βορρά και κυρίως στη Γερμανία. «Σημειώνω», υπογραμμίζει, «ότι ο έλεγχος για το εμπορικό πλεόνασμα του Βερολίνου δεν είναι επίθεση της Ε.Ε. στην εξαιρετική οικονομική επίδοση της Γερμανίας. Θέλουμε να επικεντρωθούμε σε μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τυχόν δομικά εμπόδια στη γερμανική ανάπτυξη».

Η Γερμανία θα πρέπει να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και τις επενδύσεις, ενώ η Γαλλία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο επίτροπος.
Σε σχέση με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, αναφέρει ότι δεν είναι μεγάλη απειλή. «Η ΕΚΤ είναι σαφής και λέει ότι θα αναλάβει δράση για τον αποπληθωρισμό. Έχουμε χαμηλό πληθωρισμό, γεγονός που έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά αφήνει περιθώριο για ενεργή νομισματική πολιτική», υπογραμμίζει.

Αναφορικά με την τραπεζική ένωση, ο Ο. Ρεν εκτιμά ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών πριν από τα Χριστούγεννα. Μετά, σημειώνει, θα ακολουθήσει η διαδικασία της νομοθέτησης, που θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρχουν στο τραπέζι λεφτά της ευρωζώνης και των φορολογούμενων, τονίζει ότι και αυτά είναι μέρος του «πακέτου». «Έχουμε ήδη ξεκάθαρη συμφωνία για τους μηχανισμούς στήριξης. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσει μια τράπεζα να πάρει λεφτά από τις αγορές ή τους junior ομολογιούχους. Όταν αυτό έχει εξαντληθεί, τότε στρέφεται στο κράτος και στη συνέχεια, μόνο εάν είναι απαραίτητο, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του ΕSM», επισημαίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου