Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

«Λύτρωση τα χαράματα» στη Σύνοδο Κορυφής


29/6/2018

Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό μονοπωλεί το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου. Αρκεί ωστόσο η επιτυχία αυτή για να αποτραπεί μια κυβερνητική κρίση στη Γερμανία;

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι προειδοποιούσε για μια ακόμα τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ με αφορμή την προσφυγική κρίση. Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt υπογράμμιζε: «Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης, θα βγουν στην Ευρώπη κερδισμένοι οι λαϊκιστές. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η ευρωπαϊκή φλυαρία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν απτά αποτελέσματα».

«Λύτρωση τα χαράματα», τιτλοφορείται άρθρο του Spiegel Online με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σήμερα το πρωί. Η γερμανική ιστοσελίδα επισημαίνει: «Οι συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Μακρόν με χώρες της μεσογειακής λεκάνης ήταν τελικά το σημείο καμπής στις πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Ή τουλάχιστον αυτό υπονοούσαν διάφορες αναρτήσεις στο twitter που έδειχναν τον Γάλλο πρόεδρο να συζητά απόλυτα συγκεντρωμένος με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Οι εταίροι αποδέχθηκαν την πρόταση Μακρόν για προσφυγικά κέντρα σε ευρωπαϊκό έδαφος όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να συνομιλούν τα μεσάνυχτα σε μικρότερες ομάδες».


Ζήτημα χρόνου μια νέα κόντρα Μέρκελ - Ζέεχοφερ

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί σε άρθρο της με τίτλο «Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια αυστηρότερη προσφυγική πολιτική» ότι «οι '28' συμφώνησαν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων εντός ΕΕ. Στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο ‘χάρη σε κοινές προσπάθειες‘ θα μεταφέρονται σε ‘κλειστά κέντρα‘, όπου με ‘πλήρη στήριξη της ΕΕ‘ θα εξετάζεται αν πρόκειται για άτομα που χρήζουν προστασίας ή ‘αν πρόκειται για παράτυπους μετανάστες που πρέπει να απελαθούν‘».

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η καγκελάριος πέτυχε περισσότερα από όσα θα περίμενα κανείς», σχολιάζει το Focus Online και σημειώνει: «Ισχυρό μήνυμα από όλους τους Ευρωπαίους, δεσμεύσεις από την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, καθώς και ελπίδα για μια συμφωνία με την Ιταλία. Οι χώρες-μέλη θέλουν να ελέγξουν και να οργανώσουν καλύτερα τις κινήσεις μεταναστών εντός ΕΕ. Στην κόντρα της Άγκελας Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος απειλεί με αποχώρηση από την κυβερνητικό συνασπισμό, η καγκελάριος κατάφερε να καταγράψει στο ενεργητικό της μια επιτυχία, αποδυναμώνοντας στην ουσία τη διορία που της έθεσαν μέχρι την Κυριακή οι Χριστιανοκοινωνιστές. Δεν αποκλείεται επομένως ο Χορστ Ζέεχοφερ να θεωρήσει λήξαν το ζήτημα. Η αντιπαράθεση των δύο αδελφών κομμάτων έδειξε ωστόσο ότι στους κόλπους των Γερμανών συντηρητικών υπάρχουν πολύ περισσότερες διαφορές από την απώθηση προσφύγων στα γερμανικά σύνορα. Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ όσο και οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χ. Ζέεχοφερ πρέπει να συζητήσουν στις συνεδριάσεις τους την Κυριακή ποια Γερμανία επιθυμούν. Και στη συνέχεια να εξετάσουν αν τα σχέδιά τους είναι συμβατά. Διαφορετικά η επόμενη ανοιχτή αντιπαράθεση θα είναι απλά ζήτημα χρόνου».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου