31/5/2011
Τι μπορούσαμε να κάνουμε με το τεράστιο έλλειμμα;
Ας δούμε εδώ τα οφέλη που έχει η Γερμανία από το ευρώ.
Σόιμπλε: «Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν μεγάλο λάθος»
26/2/2011
Θα ήταν καταστροφική για Γερμανία και Ευρώπη
Κατά της εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη, ακόμη και προσωρινά, τίθεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή του τέλους για το ευρώ. Ειδικά για την Ελλάδα, «η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να μην είναι ταμπού αλλά θα ήταν «καταστροφική για τη Γερμανία και την ΕΕ καθώς θα εκτίνασσε στα ύψη την ισοτιμία του ευρώ με τα άλλα νομίσματα» λέει χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός τονίζει πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν είναι ταμπού, αλλά κατά τη γνώμη μου λανθασμένη».
Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συνέχισε, θα σήμαινε ισχυρή ανατίμηση του ευρώ που θα είχε ως συνέπεια καταβαράθρωση των γερμανικών εξαγωγών και «ντόμινο» επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη», ανέφερε ο Β.Σόιμπλε.
Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ: Η δυνατότητα εξόδου ενός κράτους μέλους από την Ευρωζώνη, έστω και «προσωρινή», θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για το ενιαίο νόμισμα, συνέχισε ο Β.Σόιμπλε, τονίζοντας στο γερμανικό περιοδικό ότι τα γερμανικά κεφάλαια που διοχετεύονται (μέσω δανείων) στις πιο αδύναμες χώρες είναι «επένδυση στο ευρώ».
Ο υπ. Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο «ΕΕΑG» - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών. (Πηγή)
Βλέπουμε λοιπόν ότι το ευρώ ευνοεί τις γερμανικές εξαγωγές κι επομένως την οικονομία της Γερμανίας, καθιστώντας την ευρωπαϊκή υπερδύναμη. Επίσης αν φύγει από το ευρώ μία χώρα με προβληματική οικονομία θ' ακολουθήσουν κι άλλες κι έτσι η ευρωζώνη θα διαλυθεί, πράγμα που δεν συμφέρει καθόλου στην Γερμανία.
Τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς; Αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε ακόμα και τώρα;
Πολύ απλά, θα ''εκβιάζαμε'' την Γερμανία ότι θα αποχωρήσουμε από το ευρώ και μ' αυτό τον τρόπο
θα διαλύαμε την ευρωζώνη. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε πολλά ανταλλάγματα για να μην το κάνουμε αυτό όπως δάνεια με αρνητικό επιτόκιο, να παραγραφούν τα χρέη μας στις Γερμανικές τράπεζες, να επενδύσουν στην χώρα μας γερμανικές παραγωγικές εταιρείες, να αγοράσουν εκατομμύρια τουριστικά πακέτα κλπ. Η Γερμανία έχει 700 δις ευρώ εξαγωγές τον χρόνο.
Θα αναγκαζόταν να ''μοιραστεί'' ελάχιστα από τα κέρδη της με μας. Είναι απόλυτα ηθικό να ζητούσαμε κάτι τέτοιο από την στιγμή που ανήκουμε σε μία οικονομική ένωση και τα συμφέροντα είναι κοινά.
Έτσι δεν θα κινδύνευε με διάλυση η χώρα και κάθε μορφής οικονομική δραστηριότητα, δεν θα αναγκαζόμασταν να δανειστούμε με επαχθείς όρους από το ΔΝΤ-ΕΕ κλπ.
Στις 7 Μαΐου ο Έλληνας υπουργός οικονομικών διαβουλεύτηκε με ομόλογους του της ευρωζώνης κάτω από την σκιά του δημοσιεύματος του Spiegel ότι η Ελλάδα εκβιάζει με αποχώρηση από το ευρώ.
''Το επίμαχο δημοσίευμα
Όλα ξεκίνησαν από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού, Spiegel, το οποίο όμως εστίασε στην απειλή της Ελλάδας να φύγει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή, αναφέροντας μάλιστα ότι για το σκοπό αυτό η Κομισιόν συγκάλεσε χθες το βράδυ έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών και από Ευρωπαίους αξιωματούχους.'' (Πηγή)
Το δημοσίευμα μάλλον περί επικοινωνιακού τεχνάσματος πρόκειται, αλλά επιβεβαιώνει ότι
αυτός ο εκβιασμός μπορούσε αλλά και μπορεί ακόμα να γίνει.
Εδώ η εκτίμηση του Ρόιτερς για το ευρώ:
''Oι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης θα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψουν την έξοδο της Ελλάδας ή άλλου «αδύναμου κρίκου» από τη νομισματική ένωση, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν απαγορευτικό.
Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, εξηγώντας ότι μία πρώτη συνέπεια θα ήταν η μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες (bank run) της χώρας, που θα αποχωρούσε, και οι ισχυροί κλυδωνισμοί σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η έξοδος κράτους- μέλους θα συνιστούσε επίσης, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μία «ταπεινωτική ήττα» για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.'' (Πηγή)
Επομένως είχαμε πέρυσι αλλά έχουμε ακόμα ένα ισχυρότατο
διαπραγματευτικό ατού που απλά δεν το χρησιμοποιούμε.
Θα μπορούσαμε έτσι να μειώσουμε το έλλειμμά μας πολύ κάτω από τα κριτήρια του Μάαστριχτ (103% του ΑΕΠ) και να δίνονταν ώθηση στην άνθιση της οικονομίας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου