25/10/2011
Να τι είπε για την επιστροφή στην δραχμή η ΓΓ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη της στην πρωινή εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στις 30 Μαΐου 2011:
Επανήλθε στις 22 Ιουνίου κατά την συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση:
''Το ΚΚΕ σ' αυτά τα τελεσίγραφα, δεν απαντά με κάποια άλλα δήθεν περήφανα και πατριωτικά λόγια που έχουμε ακούσει ''καλύτερα φτωχοί και ανεξάρτητοι ή καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή'' ή να γυρίσουμε στην δραχμή για να κάνουμε υποτίμηση όποτε θεωρούμε και τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Εμείς χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες του αγώνα απέναντι σ' έναν δύσκολο συσχετισμό δύναμης, τα πράγματα τα βλέπουμε πολύ αισιόδοξα κι ούτε μ' αυτόν τον ψευτοπατριωτισμό.''
Η απάντηση του ''Ριζοσπάστη'' που προσπάθησε να τα συμμαζέψει:
''Πράγματι, η Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξή της στον «Αντέννα», ρωτήθηκε να απαντήσει για την εκτίμηση του ΚΚΕ «ότι περίπτωση να επιστρέψουμε στη δραχμή δεν υπάρχει». Τι απάντησε λοιπόν; «Καταρχήν, εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ». Αυτό αποσιωπήθηκε εντελώς. Και συνέχισε, «η λύση έξω από το ευρώ και τη δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Αλλά, εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν από την ευρωζώνη, δεν το βλέπουμε. Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ». Επομένως, η φράση «η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική», είναι σαφέστατη ως εκτίμηση, ότι εθελοντικά η καπιταλιστική Ελλάδα δε θα φύγει από την ευρωζώνη, δε θα επιστρέψει στη δραχμή, αυτό είναι καταστροφικό, είναι καταστροφικό για το κεφάλαιο στην Ελλάδα και μάλιστα σε συνθήκες οξύτατης κρίσης, τόσο στην καπιταλιστική Ελλάδα, όσο και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Είναι εκτίμηση που έχει σχέση με τον καπιταλισμό σε Ελλάδα και ΕΕ σε συνθήκες κρίσης και των επιδιώξεων να αντιμετωπιστεί σε όφελος του κεφαλαίου. Που απαιτεί και καταστροφή κεφαλαίου. Γι' αυτό, συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα στην απάντησή της, «αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η ΕΕ να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ' ό,τι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον». Άλλωστε, για το ίδιο ζήτημα, το περασμένο Σάββατο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε πει: «Αν φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει απρογραμμάτιστη χρεοκοπία και άναρχη πτώχευση της Ελλάδας, τότε σημαίνει ότι τα πράγματα είναι άσχημα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, για την αστική τάξη της χώρας μας, θα υπάρξει μια προγραμματισμένη υποτίμηση του κεφαλαίου». Τι σημαίνει «άναρχη πτώχευση»; Σημαίνει έξω από το ευρώ, επιστροφή στη δραχμή. Και εκτιμά ότι δε θα γίνει. Άλλωστε, και μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε λόγο σχετικά με το «δραχμή ή ευρώ», για εκβιαστικό δίλημμα στο λαό προκειμένου να υποκύψει στα φριχτά μέτρα.'' (Πηγή)
Θα περίμενε κανείς ν' ακούσει την αλήθεια από την κ. Παπαρήγα, ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι για να γίνει η εσωτερική υποτίμηση κι όχι για να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
Θα περίμενε κανείς ν' ακούσει ότι η εσωτερική υποτίμηση γίνεται επειδή έχουμε το ευρώ.
Αντ' αυτού προσφέρει δεκανίκι στο ευρώ..
Το τι ευρώ τι δραχμή θυμίζει το ''τι Πλαστήρας τι Παπάγος''.
Σχετική δημοσίευση εδώ .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου