Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΕΕ: Eπίσπευση δημοψηφίσματος με εκβιασμό για το ευρώ


02/11/2011
Ανατρέπει τα σχέδια Μέρκελ και Σαρκοζί το ελληνικό δημοψήφισμα  
     
Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το δημοψήφισμα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων (όπως ο ολλανδός πρωθυπουργός) αλλά και τις αναφορές του διεθνούς τύπου (όπως η γαλλική εφημερίδα Les Echos) σχετικά με τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η πιο αποκαλυπτική ομολογία προέρχεται από τη Χάγη όπου ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου ότι «όλες οι χώρες της ευρωζώνης ασκούν πίεση στην Ελλάδα για να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα».

Υπό το φως αυτών των επισημάνσεων οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι «η συμφωνία των Βρυξελλών είναι ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα» και η διαβεβαίωση ότι ο ίδιος «συνεργάζεται» με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ «για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής» αποκτούν νέο νόημα.

Είναι προφανές πλέον ότι στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τους ομολόγους του στις Κάννες θα βρεθεί εκ νέου σε ένα κάθε άλλο παρά φιλικό περιβάλλον.

Η γαλλική εφημερίδα Les Echos σημειώνει σε σημερινή της ανάλυση ότι «η απόφαση για το δημοψήφισμα βυθίζει σε τεράστια ανησυχία την ευρωζώνη» και για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στη Γαλλία να αλλάξουν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Το μήνυμα που θα μεταφερθεί στον έλληνα πρωθυπουργό θα είναι σαφές: αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα τότε θεωρείται αδιανόητο να γίνει σε τρεις μήνες δεδομένης της αναταραχής των αγορών και θα πρέπει να προγραμματιστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου» σημειώνει η εφημερίδα.

Συνάγεται λοιπόν ότι σε πρώτο επίπεδο θα ασκηθεί πίεση προκειμένου να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα και εφόσον δεν αλλάξουν οι σχεδιασμοί της Αθήνας θα χρησιμοποιηθεί «πειθώ» προκειμένου να επισπευσθεί η διεξαγωγή του.

Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί η ευρωπαϊκή πίεση. «Το δίλημμα που θα πρέπει να τεθεί θα πρέπει να είναι η παρουσία ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη και όχι η έγκριση ενός σύνθετου σχεδίου διάσωσης. Και είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι από αυτό (το αποτέλεσμα) θα εξαρτηθεί η λήψη της διεθνούς βοήθειας από την Ελλάδα» προσθέτει η Les Echos.

Μέρκελ και Σαρκοζί νόμιζαν ότι είχαν τον έλεγχο

Όπως εξηγούν οι περισσότερες αναλύσεις του διεθνούς τύπου «η απόφαση της Ελλάδας προκαλεί σεισμό στα θεμέλια της Ευρώπης» λίγες μόνο ημέρες μετά την (έστω και συγκρατημένη) ευφορία που προκάλεσε η απόφαση της τελευταίας Συνόδου της 27ης Οκτωβρίου. Και αυτό διότι τη στιγμή που ο γαλλογερμανικός άξονας προσπαθεί να πείσει τους ίδιους τους Ευρωπαίους, τους τραπεζίτες αλλά και τους -ενδιαφερόμενους να συνδράμουν την ευρωζώνη- Κινέζους και Ρώσους ότι «οι αποφάσεις αυτές είναι η καλύτερη δυνατή λύση», η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ανατρέπει ολόκληρο τον προγραμματισμό.

Οι Times της Νέας Υόρκης εξηγούν σε εκτενή τους ανάλυση ότι οι Βορειοευρωπαίοι συμφωνούσαν μέχρι σήμερα στην παροχή βοήθειας στους υπερχρεωμένους του Νότου επειδή «είχαν πειστεί ότι ακόμα και αν η σκληρή λιτότητα υποσκάπτει την ανάπτυξη και διογκώνει την ανεργία στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, οι λαοί αυτοί θα κατάπιναν στο πικρό φάρμακο επειδή η μόνη εναλλακτική τους θα ήταν η χρεοκοπία και πιθανότατα η μαζική έξοδος (του Νότου) από την ευρωζώνη».

Όμως η ελληνική κυβέρνηση «έρχεται σήμερα να ανατρέψει αυτό το στοίχημα» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Και προσθέτει: «με άλλα λόγια η λιτότητα αντιμετωπίζει την πρώτη πραγματικά μεγάλη πολιτική δοκιμασία».

Αυτό από μόνο του εξηγεί και τις λυσσαλέες επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο από το σύνολο των ευρωπαϊκών ηγεσιών και το διεθνή τύπο με πρωτοσέλιδα σαν το σημερινό «Χάος» της γαλλικής Liberation.

O διευθυντής του Ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Bruegel Ζαν Πιζανί - Φερί εξηγεί ότι η τροπή των εξελίξεων «συνιστά ανατροπή της μέχρι σήμερα εφαρμοσμένης πολιτικής των Ευρωπαίων που διαχειρίζονταν τις καταστάσεις με απολύτως τεχνοκρατικό τρόπο». Ένας άλλος γάλλος οικονομολόγος ο Ζαν Πολ Φιτουσί σημειώνει ότι «η απόφαση του κ. Παπανδρέου να προσφύγει σε λαϊκό δημοψήφισμα ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της απώλειας της κυριαρχίας της χώρας από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ».

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες -ή απλώς η Μέρκελ και ο Σαρκοζί- έδειχναν να πιστεύουν ότι είχαν τον έλεγχο του ελληνικού λαού. Όμως δεν μπορείς να επιλέγεις την επιβολή λιτότητας για πάνω από μια δεκαετία σε μια χώρα και να επιβάλεις μάλιστα και συγκεκριμένα μέτρα» σημειώνει ο καθηγητής του Οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών στο Παρίσι.

«Αυτό θα πει δημοκρατία» σχολιάζει ο ίδιος αναφορικά με το ελληνικό δημοψήφισμα. 
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου