Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οικονομολόγοι προτείνουν δραχμή

 Pimco: Κάντε τo όπως οι Ισλανδοί!  02/11/2011
 «Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για μια τελική λύση»

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί την χρεοκοπία της Ελλάδας  ο κύριος Μπιλ Γκρος, ο επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund που δραστηριοποιείται  στις διεθνείς ομολογιακές αγορές.

Ο κ. Γκρος επανέρχεται  σε παλαιότερη άποψή του πως πλέον  ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως και οι πιθανότητες η χώρα μας να εγκαταλείψει το ευρώ είναι 50-50.

Για την ακρίβεια καλεί την Ελλάδα να «εγκαταλείψει  για λίγο το ευρώ και να επανέλθει  αργότερα», ακολουθώντας – κατ΄αναλογία – το παράδειγμα της Ισλανδίας που κατά τον ίδιο «αναδιάρθρωσε τα δημοσιονομικά της με τον σωστό τρόπο».

Δηλώνει χαρακτηριστικά πως όπως οι Ισλανδοί είπαν στους  τραπεζίτες τους να πάρουν τα χρήματά  τους και να πάνε σπίτια τους και  να καλύψουν οι ίδιοι τις ζημιές που προκάλεσαν, έτσι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάτι παρόμοιο, αλλιώς «θα χρειαστεί να ζήσει μια περίοδο πολύ δύσκολων συνθηκών για 5, 10 ή και 15 χρόνια».

Ο έτερος της ιεραρχίας  της Pimco, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, που πρέπει να σημειωθεί πως είναι θυγατρική του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού της Allianz, ο κ. Μοχάμεντ ελ Ερίαν, σε άρθρο του στο “Foreign Policy” κάνει λόγο για «διάψευση των προσδοκιών για μία τελική λύση».

Σύμφωνα με τον El – Erian «η αιφνιδιαστική κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να ανακοινώσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αναζητήσει ευρεία υποστήριξη για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο έφερε σε αμηχανία τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, δημιουργεί αβεβαιότητα για την προθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δανείσουν την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα και αυξάνει τον κίνδυνο να μην μπορέσει η χώρα να φανεί συνεπής στην πληρωμή των υποχρεώσεων της».

Καταλήγει δε λέγοντας πως δεν χρειάστηκε πολύ έως ότου και πάλι συντριβούν οι προσδοκίες από την τελευταία σύνοδο κορυφής. Κι αυτό γιατί και πάλι «οι επενδυτές έδωσαν στους πολιτικούς το τεκμήριο της αθωότητας και όπως αποδείχθηκε χρειάστηκαν μόνο λίγες μέρες για τις αγορές να συνειδητοποιήσουν ότι, για ακόμα μια φορά, είχαν υπερβολική εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ηγετών να προχωρήσουν με αποφασιστικό τρόπο» …

Πηγή:
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=156170


Χρεοκοπία και Νέα Δημοκρατία «βλέπουν» οι επενδυτικοί οίκοι   02/11/2011

Νέα συμφωνία για  την ευρωζώνη, πιθανή χρεοκοπία της  Ελλάδας και επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, βλέπουν  επενδυτικοί οίκοι για το άμεσο  μέλλον της Ελλάδας. Συγκεκριμένα η «Merill Lynch» εξέφρασε την ανησυχία της για το δημοψήφισμα υποστηρίζοντας πως «η εν λόγω απόφαση διακυβεύει, εκτός από το ελληνικό πρόγραμμα, τις προοπτικές της ευρωζώνης να αντλήσει κεφάλαια εκτός Ευρώπης, σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην Ελλάδα, κάτι αρκετά πιθανό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το δημοψήφισμα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ από την τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα «Merill Lynch».

Η «Credit Suisse» σε έκθεσή της με τίτλο «Another Greek Surprise» αναφέρεται στο «χειρότερο σενάριο» αυτό της μη εκταμίευσης της δόσης από το ΔΝΤ και την ΕΕ, με συνέπεια να μην αποκλείεται η χρεοκοπία. Η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και η Ελλάδα θα βυθιστεί σε ύφεση. Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να διεξαχθεί, ενώ στη θέση του θα λάβουν χώρα εθνικές εκλογές στις οποίες θα επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία. Το ρεαλιστικό σενάριο της έκθεσης, αναφέρεται σε καταψήφιση της δανειακής σύμβασης από τους Έλληνες και την ενδεχόμενη χαλάρωση των όρων από της τρόικα, κάνοντας λόγο για αύξηση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που ενδέχεται να αγγίξει το 80%.

Αξιοσημείωτο είναι το πρωτοσέλιδο χτύπημα των «New York Times»  που σε εκτενές ρεπορτάζ – χρονικό των δραματικών εξελίξεων στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, φιλοξενούν τις εκτιμήσεις αναλυτών για σίγουρη ή αναπόφευκτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε το άλλοτε ασύλληπτο: Μετά από δέκα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να σταματήσει τη χρήση του ευρώ και να επιστρέψει τη δραχμή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους New York Times, πολλοί είναι σήμερα οι αναλυτές που εκτιμούν πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι η καλύτερη λύση, όποιες και αν είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που η εν λόγω επιλογή θα έχει. Όπως μάλιστα αναφέρεται στο δημοσίευμα, η μειονότητα των Ελλήνων που κατά τη διάρκεια της κρίσης δηλώνει υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, είναι πολλοί πιθανό να βρει υποστηρικτές, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος.

«Η πτώχευση είναι βέβαιη, οι καταθέσεις θα φύγουν εκτός συνόρων και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, ενώ η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα πάρει πολλά χρόνια», σημειώνεται.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της δραχμής υποστηρίζουν ότι οι χειρότεροι φόβοι είναι υπερτιμημένοι.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του κ. Βασίλη Σεραφειμάκη, στελέχους της Avinoil, που υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι χρησιμοποιεί ένα ξένο νόμισμα, ενώ η παλαιά ισοτιμία θα επέτρεπε να εκτυπώσουμε χρήματα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι και εκτός Ελλάδας, οι οικονομολόγοι Νουριέλ Ρουμπινί, Κένεθ Ρογκόφαλλά και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ζητούν την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Πηγή:
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=156241


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου