Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πονοκέφαλος για τις τράπεζες η συρρίκνωση των καταθέσεων

 9/12/2011

Μετά τη νέα υποχώρηση του Οκτωβρίου η μείωση κατά το 2011 ξεπερνά τα 33 δισ. ευρώ

Νέα «βύθιση», κατά 6,8 δισ. ευρώ, σημείωσαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο τέλος Οκτωβρίου οι καταθέσεις περιορίστηκαν στα 176,42 δισ. ευρώ έναντι 183,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο και 209,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010. Αλλη μια φορά, η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας αντιμετωπίστηκε μέσω της έκτακτης διαδικασίας χορήγησης ρευστότητας Emergency Liquidity Assistance (ELA), η οποία βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΤτΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, τον Οκτώβριο οι εμπορικές τράπεζες άντλησαν πρόσθετα 10 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο ELA ανήλθε στα 36 δισ. ευρώ από 26,5 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παράλληλα οι εγχώριες τράπεζες, μέσω του ELA, περιόρισαν την απευθείας έκθεσή τους στην ΕΚΤ στα 74,3 δισ. ευρώ από 77,7 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Η ραγδαία συρρίκνωση των καταθέσεων αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για το τραπεζικό σύστημα: στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 12,2 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους η μείωση ξεπερνά τα 33 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, όπως δημοσιεύτηκαν στην ενδιάμεση έκθεση, το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου η συνολική ρευστότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος εμφανίζει μείωση κατά 80 δισ. ευρώ.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι μετά τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων έχει σταθεροποιηθεί.Οπως σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γεώργιος Προβόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αλλά και σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, οπότε σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, η κατάσταση σε ό, τι αφορά τις καταθέσεις έχει βελτιωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ, η διατήρηση των μέτρων παροχής ρευστότητας από το ευρωσύστημα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας που έχει αναλάβει η πολιτεία ήταν αυτά που απέτρεψαν την πιστωτική ασφυξία. Μάλιστα, τα πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μ. Ντράγκι, αλλά και η χαλάρωση των κριτηρίων για τις εγγυήσεις που δέχεται για τη χορήγηση ρευστότητας, διευκολύνουν τη διαχείριση της κρίσης ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, «η επιδείνωση των γενικότερων μακροοικονομικών συνθηκών και η αυξημένη αβεβαιότητα επηρέασαν αρνητικά τις καταθέσεις και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και παρέτειναν την αδυναμία πρόσβασης των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά. Παράλληλα, οι ισολογισμοί των τραπεζών επιβαρύνθηκαν το α΄ εξάμηνο από την επίδραση της απομείωσης της αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ενώ περαιτέρω επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα καταγραφεί έως το τέλος του έτους». Στο τέλος Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στα 252,9 δισ. ευρώ έναντι 257,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2008.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου