27/01/2012
«Έχουμε μπροστά μας 10 δύσκολα χρόνια, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία, να είμαστε ανταγωνιστικοί, να παράγουμε προϊόντα τέτοια που θα μας επιτρέπουν να απαλλαγούμε από το σημερινό βιοτικό επίπεδο, να απαλλαγούμε από τα δανεικά και από την εξάρτηση», δήλωσε ο Παντελής Καψής, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5».
«Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και λέμε τί ζήτησε η Τρόικα, τί ζήτησε ο ένας και τί ζήτησε ο άλλος. Για τα πραγματικά προβλήματα δεν μιλάει κανείς. Το μόνο που ξέρουμε είναι να λέμε όχι στο ένα και όχι στο άλλο. Πώς θα αλλάξουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία θα το αποφασίσουμε ποτέ ή θα δεχόμαστε αυτό το χάλι της ανεργίας του 18%, που θα γίνει πολύ μεγαλύτερο αν ω μη γένοιτο δεν προχωρούσε αυτή η ιστορία;
Δεν είναι 10 χρόνια λιτότητας, είναι 10 χρόνια προσπάθειας ν’ αλλάξουμε. Δεν είναι θέμα λιτότητας. Υπολογίζω ότι η λιτότητα στα 1 με 2 χρόνια θα αλλάξει, αλλά μετά θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, θα είμαστε παραγωγικοί, θα έχουμε δημόσιο τομέα όπου θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, θα έχουμε επιχειρήσεις δυναμικές. Τρωγόμαστε σαν πολιτικό σύστημα για τις πιο αστείες λεπτομέρειες. Να δώσουμε λύσεις στους ανέργους όχι να συζητάμε για το τι έγινε στη Βουλή και ποιος θα κάνει τι», σημείωσε ο κ. Καψής, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Για το PSI, ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι φανερό ότι υπάρχει πρόοδος κι ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να τελειώσουμε το περίγραμμα, ίσως ήδη έχει μορφοποιηθεί. Ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί. Το ζήτημα είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, να κλείσει».
«Τώρα γίνεται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και δεν θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση, αν δεν φέρει αποτελέσματα αυτός ο διάλογος. Η συζήτηση και με την τρόικα είναι συνυφασμένη και με τα αποτελέσματα του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων».
Ακόμη, ο κ. Καψής μίλησε για τις αντικειμενικές αξίες και το ενδεχόμενο αύξησης φόρων: «Οι αντικειμενικές αξίες υπάρχουν μέσα σαν θέμα συζήτησης. Αν θέλετε, η πρόβλεψή μου είναι ότι δεν θα έχουμε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, γιατί αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουμε πτώση των τιμών και θα είναι δύσκολο. Είναι ένα παράδειγμα μιας πρόβλεψης που δεν θεωρώ πιθανό ότι θα αποφασιστεί. Νομίζω δεν θα γίνει… Δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων αλλά το ζήτημα δεν είναι τι θα δεχτείς και τι δεν θα δεχτείς. Το ζήτημα είναι να διαμορφώσεις ένα πρόγραμμα τέτοιο που να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης, που έχει μπροστά της. Εμείς επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας».
Στη συνέχεια, σχετικά με το εάν το 2020 το ΑΕΠ θα φτάσει το 135%, απάντησε: «Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για το πόσο θα είναι η σχέση του χρέους με το ΑΕΠ το 2020. Και ξέρετε το να προβλέψεις κάτι τέτοιο για το 2020 είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Είναι όλα αυτά μέσα σε μια συζήτηση, η οποία εξελίσσεται και για την οποία δεν θα κάνω σχόλιο».
Ο κ. Καψής αποσαφήνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η μέθοδος ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. «Είναι μια συζήτηση η οποία, χθες που έγινε για το πως θα χειριστούμε αυτά τα ζητήματα, σ' αυτό το θέμα δεν προλάβαμε να μπούμε».
Επίσης, δήλωσε πως το θέμα της περικοπής των δαπανών είναι άμεσο, «γιατί έχει πέσει έξω ο προϋπολογισμός κατά 2 δις κι άρα υπάρχει ανάγκη κάποιων πρόσθετων περικοπών κι αυτό θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες μέρες».
Σε ερώτηση για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, απάντησε: «Το ζήτημα που θέτετε σχετίζεται με τη αξιολόγηση του προσωπικού. Είναι μια πιο μακρά διαδικασία.
Υπάρχει η εκτίμηση του κ. Ρέππα, την οποία και σας μεταφέρω, ότι οι 150 χιλιάδες λιγότεροι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα μπορούν να προκύψουν μόνο από τις φυσικές αποχωρήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων. Κι αυτός είναι ο στόχος μας.
Και βέβαια υπάρχει το ζήτημα της αξιολόγησης και της συγχώνευσης των φορέων. Υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι για να γίνει το δημόσιο αποδοτικό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για τις οποίες υπάρχει. Κι αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά».
Πηγή:
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=37707&category_id=88
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου