Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ενας στους 2 ιδιοκτήτες αδυνατεί να πληρώσει φόρους


29/1/2012

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στα φορολογικά βάρη, όπως ο ΦΑΠ και το τέλος ακινήτων, για το 2012. Ισάριθμοι αναφέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, ενώ ήδη ένας στους έξι καθυστερεί τις πληρωμές των δόσεων.

Επιπλέον, το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (άνω του 60%) κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30%.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της «Κάπα Research» για την αγορά ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και παρουσιάστηκε στο 29ο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας από το γενικό διευθυντή της Εταιρείας, Τάσο Γεωργιάδη.

Αναλυτικά, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:

- Το 50,8% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι «μάλλον ή σίγουρα» δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον επόμενο χρόνο τους φόρους στα ακίνητα (ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ, ΦΑΠ, κλπ.). έναντι 45,9 % που εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

- Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου το οποίο «τρέχει» ακόμα.

- Το 16,5 % των ιδιοκτητών που έχουν δάνειο δηλώνουν ότι δεν εξοφλούν κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις, ενώ οι μισοί (48,2 %), στην ερώτηση αν θα μπορούν στο μέλλον να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις, απαντούν «όχι» και «μάλλον όχι».

- Σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων (94 %) έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία. Ένας στους τέσσερις διαθέτει κατοικία που ήταν νοικιασμένη και ξενοικιάστηκε το συγκεκριμένο διάστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα επαγγελματικά ακίνητα είναι 8,9 %.

-Τα εισοδήματα μειώθηκαν και από τις μειώσεις ενοικίων που γίνονται ύστερα από συμφωνία των ιδιοκτητών με τους ενοικιαστές. Στα σπίτια οι μειώσεις ξεκινούν από 10 % (για το 29 % των περιπτώσεων), στο 63 % των περιπτώσεων το ποσοστό μείωσης ενοικίου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 %, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που φθάνει και στο 50 %. Στα καταστήματα, αντίστοιχα, μειώσεις ενοικίων από 20 ως 30 % έγιναν στο 62 % των περιπτώσεων.

- Ένας στους τέσσερις επιχείρησε την τελευταία διετία να πουλήσει κάποιο ακίνητο και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική (ποσοστό 8,8 %) ή στην αντικειμενική (6,6 %). Όσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4 %).

- Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ αντιστοιχεί σε ένα ως τέσσερα ενοίκια ετησίως! Δηλαδή έως και το ένα τρίτο των ετήσιων εισοδημάτων πηγαίνει για το τέλος ακινήτων, χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές επιβαρύνσεις (φόρος εισοδήματος, ΦΑΠ, Δημοτικά τέλη, κλπ., αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις όπως ενεργειακά πιστοποιητικά, πιστ/κά ηλεκτρολόγων, ζημιές, απλήρωτα μισθώματα κλπ.)

- Γενικά, τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι το να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα για εκμίσθωση είναι ασύμφορο.

Ειδική έρευνα έγινε επίσης για το ενεργειακό πιστοποιητικό που από εφέτος έγινε υποχρεωτικό και για τις μισθώσεις ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι το 70 % των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για την πράσινη οικονομία:

- Το 64 % διαφωνούν με το ενεργειακό πιστοποιητικό.

- Το 87 % το αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των ιδιοκτητών και θεωρούν ότι θεσπίστηκε για εισπρακτικούς και όχι για ενεργειακούς λόγους.

- Εννιά στους δέκα εκτιμούν ότι θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά ακινήτων και οκτώ στους δέκα συμφωνούν με τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για αναβολή του μέτρου, λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς και για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των επιθεωρητών που όρισε το ΥΠΕΚΑ.

Π. Οικονόμου: «Απολύτως παράλογο» το αίτημα της τρόικας για αύξηση των αντικειμενικών αξιών
«Απολύτως παράλογο» χαρακτήρισε το αίτημα της τρόικας για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 29ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ.

«Είναι ένα μέτρο που δεν έχει την υποστήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά έχω και την αίσθηση ότι προτάθηκε χλιαρά από την τρόικα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις 40 φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίστανται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μία λίστα παραλογισμών και σ' αυτήν οδήγησαν οι αστοχίες πολλών δεκαετιών», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να καταργηθούν οι υπέρμετρες επιβαρύνσεις, αλλά με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, την ώρα που αναφερόταν στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει υπεύθυνος και είναι γνωστό ποιος φταίει για την αδυναμία είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2010 και εν μέρει του 2009, πλήθος κόσμου αντέδρασε αποδοκιμάζοντάς τον και ζητώντας να οδηγηθούν στη φυλακή όσοι έφταιξαν.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος επισήμανε: «Όταν είδα τη λίστα με τους φόρους που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων είχα την αίσθηση ότι παρακολουθούσα ένα κωμικό μονόπρακτο, αλλά ο παραλογισμός είναι ότι ενώ επιβλήθηκαν αυτοί οι φόροι, μειώθηκαν και τα φορολογικά έσοδα».

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, παρατήρησε με τη σειρά του ότι είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο προϋπολογισμός του 2009 προέβλεπε 500 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων, ο φετινός προβλέπει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας φόρος για τα ακίνητα, το ΕΤΑΚ, όπως ήταν παλιά, που θα καθορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου λέγοντας ότι αυτό «διεξάγεται σε μια από τις πιο κρίσιμες ώρες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι συνθλίβονται ανάμεσα στις διαδικασίες του μνημονίου και σε μια άνευ προηγουμένου φορολόγηση».

Στο συνέδριο, χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος και Γιάννης Παπαθανασίου, ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομιας της ΚΕ του ΚΚΕ, Ηλίας Τσιμπουκάκης, ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, και ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών, Δημήτρης Καψιμάλης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου