Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος - ΣΕΒ - Τρόϊκα: Τσκούρι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα



4/1/2012

Δασκαλόπουλος: Ανάγκη μείωσης του μέσου κόστους εργασίας

Μισθολογικές ωριμάνσεις - Εισφορές - Κατώτατος μισθός, όλα στην κλίνη του Προκρούστη

Στην κλίνη του Προκρούστη βάζουν την εργατική τάξη, η συγκυβέρνηση Παπαδήμου από κοινού με την τρόικα και το ΣΕΒ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα τελευταία υπολείμματα αξιοπρέπειας που έχουν απομείνει στον κόσμο της εργασίας του ιδιωτικού τομέα, ήτοι το σύνολο του "κόστους εργασίας" (μισθολογικές ωριμάνσεις, εισφορές, κατώτατος μισθός).

Του κόσμου της εργασίας που ήδη έχει γονατίσει από τις ατομικές συμβάσεις, τη μαύρη εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και φυσικά τα συνεχή χαράτσια!

Οι βασικές κατευθύνσεις των ως άνω δραματικών εξελίξεων πρέπει να έχουν "κλειδώσει" και να έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, οπότε και θα έρθει η τρόικα ζητώντας ακόμα περισσότερο "αίμα"!

Άλλωστε είναι γνωστό πως η τρόικα απαιτεί εδώ και μήνες το αποφασιστικό κούρεμα των μισθών (ειδικά του κατώτατου μισθού) με σκοπό την προώθηση της λεγόμενης "εσωτερικής υποτίμησης"!

Βέβαια, για να προωθηθούν όλα αυτά, χρειάζεται ένα "φύλλο συκής" "κοινωνικού διαλόγου".

Έτσι ο Λ. Παπαδήμος πραγματοποιεί σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των ΣΕΒ (πρωί), ΓΣΕΕ (μεσημέρι), ΕΣΕΕ (15:30) και ΓΣΕΒΕΕ (16:00).

Είναι προφανές πως η επιλογή της "πρασινομπλε" πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να παρευρεθεί στο σημερινό τσίρκο (απείχαν η ΕΣΑΚ και η Αυτόνομη Παρέμβαση) μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως μια επίθεση στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας!

Το γεγονός, μάλιστα, πως η πρώτη συνάντηση έγινε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο αποτελεί έναν ξεκάθαρο συμβολισμό του στίγματος που θα έχουν οι προωθούμενες αλλαγές: ακόμα περισσότερα μέτρα τσακίσματος του εργατικού εισοδήματος.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε επι λέξει:  «Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στην κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής. Αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης».

  Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι θα γίνει με τα μισθολογικά, τις ωριμάνσεις, τις τριετίες αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές, απάντησε πως όλα αυτά είναι που θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ προσποιήθηκε, πως δήθεν θα κάνει ότι μπορεί, ώστε να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός.

Όλοι όμως γνωρίζουν πως η ουσιαστική συρρίκνωση του "μέσου κόστους εργασίας", -μετά τα συνεχή κοψίματα που έχουν ήδη συντελεσθεί στα μικρομεσαία "κλιμάκια"-, μπορεί να γίνει μόνο με οριζόντιο και καθολικό "κούρεμα" της μισθολογικής κλίμακας".

Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό με πιο λάιτ αλλά ξεκάθαρα αντεργατική γραμμή, κάνοντας προτάσεις όπως το «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία και μείωση του μη μισθολογικού κόστους (σσ εισφορές) κατά 10%. Σε όμοια "ήπια" γραμμή, βρίσκεται και η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δεν θέτει ζήτημα κατώτατου μισθού, αλλά επιμένει σε αναθεώρηση του επονομαζόμενου "μισθολογικού κόστους".

Πάντως, εκεί που ο ΣΕΒ φαίνεται να μην κάνει ούτε βήμα πίσω είναι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση (πόσο ακόμα;) της εργασίας. Αν το 2011 ξεκίνησε να γράφεται ο πρόλογος μιας νέας εποχής πλήρους ελαστικοποιημένης εργασίας, ο ΣΕΒ ζητάει το 2012 να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας, δήθεν για λόγους σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα (όπου - άκουσον άκουσον - η ελαστική εργασία γίνεται πρωτίστως για να προσαρμόζεται στις διαθεσιμότητες των εργαζομένων!). Ταυτόχρονα, οι εργοδότες, με υπέρμετρο θράσος, απαιτούν την κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

Αλ. Παπαρήγα: Δεν υπάρχει η έννοια του μισθολογικού κόστους

Σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως το κόμμα της δεν δέχεται ούτε καν τον όρο μισθολογικό και εργατικό κόστος, «γιατί χωρίς εργάτες, τους υπάλληλους, τους μισθωτούς δεν υπάρχει κερδοφορία, επομένως δεν υπάρχει κόστος». Πρόσθεσε πως «όταν ζητούμε αυξήσεις, ουσιαστική περίθαλψη, ουσιαστικές συντάξεις, διεκδικούμε οι επιχειρηματίες, το κεφάλαιο να έχουν λιγότερα κέρδη. Δεν υπάρχει για εμάς η έννοια του μισθολογικού κόστους. Αυτό που υπάρχει είναι ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, άρα όσο πέφτουν οι μισθοί, όσο αυξάνονται για τους εργαζόμενους οι ασφαλιστικές εισφορές, η αγορά φαρμάκων και το κόστος Υγείας και Παιδείας, τόσο μεγαλώνει η κερδοφορία και γίνεται φθηνότερη η εργατική δύναμη».

 Πηγή:
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6109:papadimos-seb-troika-tsekouri-idiotikos-tomeas&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου