26/1/2012
Ενώ όπως όλα δείχνουν η Πορτογαλία ακολουθεί το δρόμο της Ελλάδος, η Ιρλανδία φαίνεται να πετυχαίνει τους στόχους του μνημονίου και να βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης.
Εμπιστοσύνη των επενδυτών αποδεικνύει η χθεσινή επιτυχής ανταλλαγή κρατικού ομολόγου ύψους 11,8 δις ευρώ με λήξη το 2014,με ομόλογο λήξης 2015 με επιτόκιο 4,9 τοις εκατό. Είναι η πρώτη φορά που η Ιρλανδία βγαίνει στις αγορές απο το 2010, χρονιάπου μπήκε στο μηχανισμό στήριξης αποδεχόμενη πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 85 δις ευρώκαι αντίστοιχο με την Ελλάδα μνημόνιο. Οι Ιρλανδοί υπέστησαν και υφίστανται σκληρή λιτότητα με βαθιές περικοπές επιδομάτων, μισθών και συντάξεων και δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Βεβαίως, το πρόβλημα με την Ιρλανδία δεν ήταν τόσο ο δημόσιος τομέας, πρόβλημα που μοιράζονται Ελλλαδα και Πορτογαλία, αλλάοι χρεοκοπημενες τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος. Όμως μετα το τελευταίο crash test των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, οι ιρλανδικες τράπεζες φαίνεται να τακτοποιούν τα του οίκου τους, με τη στήριξη της κυβέρνησης.
Μείωση ελλείμματος, αύξηση επενδύσεων
Παράλληλα το 2011 η ιρλανδικήοικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1%,το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε εντυπωσιακα και γενικά η κυβέρνηση μπορεί να πει δίχως να αμφισβητηθείαπόκανέναν,ότι ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της. Εξ ου και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία που είναι κάτω απο 6 τοις εκατόόταν πριν απο ένα χρόνο βρισκόταν στο 18τοις εκατό.
Εντυπωσιακός είναι επίσης ο ρυθμός των επενδύσεων στη χώρα, κυρίως αμερικανικών εταιριών, που δημιούργησαν περισσότερες απο 13.000 θέσεις εργασίας το 2011. "Η επιτυχημένη επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές, είναι εξαιρετικά νέα για το Δουβλίνο" δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούμαν ο οποίος προαναγγέλλει την έξοδο της χώρας του απο το Μνημόνιο στο τέλος του 2013.
Πηγή:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15692167,00.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου