Η Ευρώπη πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα και τους ομολογιούχους
«Αυτά συμβαίνουν σε κάθε παζάρι». Με αυτό τον τρόπο απάντησε την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν κλήθηκε να σχολιάσει προηγούμενες δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα ότι το επιτόκιο 4% «είναι η τελευταία προσφορά» από το τραπεζικό ινστιτούτο IIF.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν εντυπωσιάζεται καθόλου από τέτοιου είδους «τελεσίγραφα» τα οποία θεωρεί μια συνήθη και αναμενόμενη τακτική στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Αν όμως ο γερμανός υπουργός εμφανίστηκε (τουλάχιστον στους δημοσιογράφους) ψύχραιμος κατά τη διάρκεια των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες πολλοί συνάδελφοί του από άλλες χώρες υπήρξαν περισσότερο πιεστικοί ακόμα και μπροστά στις κάμερες.
Oπως σημειώνει η αμερικανική «Wall Street Journal» οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι άσκησαν «ακόμα περισσότερες πιέσεις» προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δεσμευθεί για την υλοποίηση μέτρων ενόψει του νέου δάνειου «και ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».
Η συνήθως δηκτική με την Ελλάδα αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, εκδήλωσε τη «δυσφορία» για τη μη εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται προσθέτοντας ότι «η κοινότητα περιμένει περισσότερα και κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο σουηδός ομόλογός της, Αντερς Μποργκ, διαπιστώνοντας ότι «δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος».
Ομως το πρακτορείο Reuters επικεντρώνεται στην «απόρριψη της προσφοράς των ιδιωτών πιστωτών προς την Ελλάδα από τους ευρωπαίους υπουργούς». Το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι η ευρωζώνη ασκεί πιέσεις τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς τους ομολογιούχους της Ελλάδας προκειμένου να αποδεχθούν «εθελοντικά» ακόμα μεγαλύτερες απώλειες που θα καθιστούν διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος.
«Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για μία ακόμα μάχη παρά το ότι ο χρόνος τελειώνει» αναφέρει το πρακτορείο επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «η Αθήνα θα βυθιστεί σε μια χαοτική χρεοκοπία».
Πάντως στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι οποίοι υποβαθμίζουν τις πιθανές συνέπειες μιας «άτακτης χρεοκοπίας» της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor''s Τζον Τσάμπερς δηλώνει ότι «δεν είναι δεδομένο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο στην Ευρώπη».
Σημειώνεται ότι ο ίδιος οίκος προετοιμάζεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) ανεξαρτήτως της έκβασης και του (εθελοντικού ή μη) χαρακτήρα της συμφωνίας των ιδιωτών πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση.
Η «Wall Street Journal» επισημαίνει ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμά ότι «το ελληνικό πρόγραμμα έχει καταφανώς εκτροχιαστεί» ενώ την ίδια στιγμή ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει στους όρους της συμφωνίας ανταλλαγής του χρέους τις επόμενες ημέρες.
Ο Σόιμπλε από την πλευρά του εκτιμά ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα παραταθούν έως και δύο εβδομάδες ενώ η νέα έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Φεβρουαρίου.
Πηγή:
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=440050&h1=true
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου