Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Η κρίση χρέους και η πτώση της αξίας του ευρώ ευνοούν τις εξαγορές στην Ε.Ε.

2/1/2012

Αμερικανικές και ασιατικές επιχειρήσεις ενδέχεται να επισπεύσουν τις συμφωνίες τους το 2012

Οσες αμερικανικές και ασιατικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για εξαγορές στην Ευρώπη, ενδέχεται να επισπεύσουν τις συμφωνίες τους το επόμενο έτος. Τις ευνοεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης καθώς έχει μειώσει τόσο την αξία του ευρώ όσο και τη χρηματιστηριακή αξία των επιχειρήσεων που μπορούν να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι εξαγορές στην Ευρώπη από επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης αυξήθηκαν το 2011 κατά 58% φθάνοντας την αξία των 252 δισ. δολαρίων. Σημαντικότερη και μεγαλύτερη όλων εκείνη της ελβετικής Synthes Inc. από την αμερικανική Johnson & Johnson.

Μολονότι οι εξαγορές μειώθηκαν από τον Ιούλιο, μια σειρά εταιρειών μεταξύ των οποίων η αμερικανική General Electric, η κινεζική Co. HNA Group και η αμερικανική Fast Retailing Co. έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εξαγορές στη Ευρώπη. «Μια από τις κινητήριες δυνάμεις στην Ευρώπη είναι οι ιστορικά χαμηλές χρηματιστηριακές αξίες και το σχετικά μαλακό νόμισμα», επισημαίνει ο Γκρεγκ Λεμκάου, επικεφαλής της μονάδας συγχωνεύσεων και εξαγορών για Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία Ειρηνικό στην Goldman Sachs. Η Ευρώπη προσφέρει ίσως τις καλύτερες ευκαιρίες των τελευταίων 15 και πλέον ετών. Ο δείκτης MSCI Europe, στον οποίο μετέχουν 450 μετοχές, κινείται στις 10,4 φορές τα κέρδη καταδεικνύοντας πως οι μετοχές στην Ευρώπη είναι φθηνότερες από τις τιμές που είχαν στη διάρκεια του 98% του χρόνου που έχει παρέλθει από το 1995.

Στο μεταξύ, το ευρώ έχει υποχωρήσει περί το 13% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων και της κρίσης χρέους. Οι πιθανοί αγοραστές από την Ιαπωνία έχουν το πλεονέκτημα ενός γιεν που έχει ενισχυθεί κατά 10% τους τελευταίους έξι μήνες έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο οποίο συμμετέχει και το ευρώ. Οι συμφωνίες μειώθηκαν, βέβαια, το β΄ εξάμηνο του 2011 καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό τους από το 2008. Ετσι οι εξαγορές από ξένους αγοραστές έφθασαν τα 86 δισ. δολάρια, ποσό μικρότερο κατά 48% του αντίστοιχου που είχε καταγραφεί το α΄ εξάμηνο του 2011.

Εκφράζουν, ωστόσο, ενδιαφέρον ορισμένες εταιρείες, όπως η αμερικανική General Electric που ανταγωνίζεται τη γερμανική Siemens AG και αναζητεί στόχους εξαγοράς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σίλβερ, επικεφαλής της μονάδας ευρωπαϊκών επενδύσεων στη Robert W. Baird, το ενδιαφέρον τους εξηγείται επειδή «οι ΗΠΑ εισήλθαν σε ύφεση πριν από την Ευρώπη και εξέρχονται νωρίτερα».

Ο ίδιος επισημαίνει, άλλωστε, πως οι αμερικανικές εταιρείες διαθέτουν ισχυρότερους ισολογισμούς και θέλουν να κάνουν χρήση των κεφαλαίων τους. Οπως, άλλωστε, αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη που εξεπόνησε η JPMorgan Chase & Co. μεταξύ 258 αμερικανικών επιχειρήσεων, οι εταιρείες αυτές διατηρούν εκτός ΗΠΑ κεφάλαια ύψους 368 δισ. δολαρίων, σχεδόν τα μισά του συνόλου των κεφαλαίων τους. Τόσο η Microsoft όσο και η Hewlett-Packard επικαλέστηκαν την ανάγκη να βρουν ικανοποιητικές αποδόσεις των κεφαλαίων που διατηρούν στο εξωτερικό όταν ανακοίνωσαν τις εξαγορές των Skype και Autonomy αντιστοίχως.

Εξ άλλου και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τείνουν να γίνουν πιο επιθετικές από τις αμερικανικές σε ό,τι αφορά την επέκτασή τους σε αγορές όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή. Από το 2000 έχουν δαπανήσει περί τα 90 δισ. δολάρια σε συμφωνίες τους στις περιοχές αυτές, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τις ΗΠΑ είναι 50 δισ. δολάρια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου