Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τα σενάρια για ΦΠΑ και νέους φόρους


29/1/2012

«Αγκάθι» το δημοσιονομικό αντίβαρο

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες για την αναθέρμανση της αγοράς και την πληθωριστική ελάφρυνση των νοικοκυριών είναι επί τάπητος εν όψει της διαμόρφωσης του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος και με βάση τη συμφωνία των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες για την αναθέρμανση της αγοράς και την πληθωριστική ελάφρυνση των νοικοκυριών είναι επί τάπητος εν όψει της διαμόρφωσης του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος και με βάση τη συμφωνία των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πέραν του ΦΠΑ, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Τα τρία σενάρια για τη μείωση του ΦΠΑ προβλέπουν:

    Μείωση του βασικού συντελεστή στο 21% από 23% και του μεσαίου στο 11% από 13% και διατήρηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά.
    Μείωση στο 20% από 23% του βασικού συντελεστή και στο 10% από 13% του μεσαίου με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.
    Δραστική μείωση του βασικού συντελεστή στο 19% από 23% και του μεσαίου στο 9% από 13% με κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τον φόρο.

3 σενάρια για μείωση έως 24 μονάδες του ΦΠΑ

    Η εναλλακτική πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15%-18% δεν βρίσκει υποστηρικτές στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα προκαλούσε κύμα ανατιμήσεων στα είδη διατροφής.

Πλώρη για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από δύο μέχρι και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να μπει φρένο στην ύφεση και να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά από την πτώση των λιανικών τιμών.

Για την υλοποίηση του σχεδίου αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, καθώς η απώλεια εσόδων του Δημοσίου θα ξεπεράσει στην καλύτερη των περιπτώσεων το 1,5 δισ. ευρώ.

Συμφωνία

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ υπάρχει συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά το μέγα ζητούμενο είναι το δημοσιονομικό αντίβαρο.Τα τρία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων εν όψει του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος προβλέπουν:

1 Mείωση του βασικού συντελεστή στο 21% από 23% και του μεσαίου στο 11% από 13% και διατήρηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά και είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

2 Mείωση στο 20% από 23% του βασικού συντελεστή και στο 10% από 13% του μεσαίου με ταυτόχρονη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

3 Δραστική μείωση του βασικού συντελεστή στο 19% από 23% και του μεσαίου στο 9% από 13% με κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των απαλλαγών από τον φόρο.

Η εναλλακτική πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%-18% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες δεν βρίσκει υποστηρικτές στο υπουργείο Οικονομικών καθώς θα προκαλούσε κύμα ανατιμήσεων στα είδη διατροφής που σήμερα υπάγονται στον συντελεστή 13%.

Στη γραμμή της δραστικής μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ κινείται η ΝΔ.

Προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού στο 5%., κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%, υπαγωγή στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τυχόν εφαρμογή ολόκληρης της πρότασης της ΝΔ θα προκαλούσε τεράστιες διαρροές εσόδων οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν και θα οδηγούσαν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Και ενώ υπάρχει πολιτική σύμπλευση για τη μείωση του ΦΠΑ η εφαρμογή του μέτρου προσκρούει στη δημοσιονομική στενότητα και στη θέση της τρόικας ότι οποιαδήποτε φορολογική ελάφρυνση θα πρέπει να συνοδεύεται αυτόματα από ισοδύναμα μέτρα κάλυψης της τρύπας που θα προκληθεί στα δημόσια ταμεία.

Εναλλακτικά
Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στους υπηρεσιακούς παράγοντες για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών φορολογικών εσόδων εξετάζονται αλλαγές στον τρόπο και τον χρόνο απόδοσης του ΦΠΑ και περιορισμό ή και κατάργηση των δεκάδων εξαιρέσεων και απαλλαγών που ισχύουν σήμερα από τον φόρο.

Ξανά στις 12.000 το αφορολόγητο

Φοροανάσες και στις επιχειρήσεις

Παράλληλα με τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο τραπέζι των συζητήσεων, εν όψει του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, βρίσκονται και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Ο στόχος είναι να ενισχυθούν τα εισοδήματα και να αναθερμανθεί η οικονομία. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, περιορισμό του ανώτατου συντελεστή στο 40% από 45% που είναι σήμερα και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30% και εφαρμογή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% από 20% που είναι σήμερα για όλες τις επιχειρήσεις, όπου υπάρχει σύγκλιση των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η όποια φορολογική ελάφρυνση θα πρέπει να έχει την έγκριση της τρόικας, η οποία αναγνωρίζει ότι η αυξημένη φορολογία επιτείνει την ύφεση αλλά θέτει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

Πόθεν έσχες
Επίσης δρομολογείται εφαρμογή καθολικού πόθεν έσχες μέσω της καταγραφής της κινητής και ακίνητης περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογούμενων.

Για επιτηδευματίες
Αυτόματη απόδοση μέσω τραπεζών

    Εξετάζεται ο περιορισμός των δεκάδων ειδικών καθεστώτων

Το βάρος για το δημοσιονομικό ισοδύναμο, μετά την κατάργηση των συντελεστών, θα πέσει στην καθιέρωση ενός συστήματος αυτόματης απόδοσης του ΦΠΑ μέσω ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιτηδευματία και επιχείρηση ο οποίος θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις εισπράξεις και πληρωμές του φόρου.

Με το νέο σύστημα ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται αυτομάτως στο Δημόσιο σε κάθε συναλλαγή που γίνεται, οι επιχειρηματίες θα καταβάλλουν στον ειδικό λογαριασμό το ποσό του φόρου που αναλογεί, όταν υποβάλλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ και η απόδοση του φόρου θα γίνεται σε μηνιαία βάση αντί του τριμήνου.

Ηλεκτρονικό δίκτυο
Στην ενίσχυση των εσόδων από ΦΠΑ και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την έκδοση και διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων θα συμβάλει και η ηλεκτρονική σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ένα μέρος των απωλειών θα μπορούσε να καλυφθεί και από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και από την τόνωση της αγοραστικής κίνησης λόγω πτώσης των τιμών σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες.

Επίσης, για την αναπλήρωση των απωλειών στα κρατικά ταμεία εξετάζεται ο περιορισμός ή και η κατάργηση των δεκάδων ειδικών καθεστώτων και απαλλαγών από τον φόρο που αφορούν τη διακίνηση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το κόστος των φορολογικών δαπανών από τις εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ που έχει προσδιορισθεί ανέρχεται σε 454,755 εκ. ευρώ, ενώ άγνωστες παραμένουν οι διαρροές εσόδων από δεκάδες φοροαπαλλαγές.

Ορισμένοι μάλιστα προτείνουν επιβολή ειδικής εισφοράς σε σωματεία και τέλους στα παράβολα και τα πιστοποιητικά, αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα συμβόλαια των αθλητών και επαναφορά του χαρτοσήμου στα ενοίκια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου