Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Δυσπιστία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων


27/1/2012

ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΡΕΣΛΕΡ, ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΟΙΚ

Νέο κύμα δυσπιστίας απέναντι στην Αθήνα για την (μη) προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκδηλώθηκε σήμερα με ομοβροντία δηλώσεων και αρνητικών σχολίων από κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ ο γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, κινούμενος στη σκληρή γραμμή των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, μίλησε κι αυτός για τοποθέτηση επιτρόπου στη χώρα μας.

«Δεν έχει νόημα» να δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αφού «δεν ξέρουμε αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, θα εφαρμοστούν πραγματικά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε που υπερασπίστηκε τη στάση της χώρας του στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

«Εμείς οι Γερμανοί δεν περιμένουμε από κανέναν στην Ευρώπη περισσότερα απ' όσα ζητούμε από τους πολίτες μας. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους φορολογούμενους στη Γερμανία ότι πρέπει να κάνουν πράγματα, που άλλοι δεν θέλουν να κάνουν, ενώ ταυτόχρονα ζητάμε (από τους γερμανούς φορολογούμενους) να δίνουν τα χρήματά τους", εξήγησε ο κ. Βεστερβέλε.

Ο κ. Βεστερβέλε χαρακτήρισε "υποδειγματική" τη στάση της Γερμανίας στην αλληλεγγύη που επέδειξε προς ασθενέστερους εταίρους της στην ευρωζώνη, με το να δεσμεύσει «πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία στήριξης».

Πιο ισχυρές οι συντεχνίες
Απογοητευμένος από τους ρυθμούς υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων -κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στην απόρριψη του άρθρου για την απελευθέρωση των φαρμακείων- εμφανίστηκε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέτοντας ως «αναγκαστική προϋπόθεση» για την εκταμίευση οποιασδήποτε περαιτέρω οικονομικής βοήθειας τη συμφωνία και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» ο κ. Γιούνκερ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, είναι όμως ιδιαίτερα επικριτικός για την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων:

«Ναι μεν η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά και πολύ καθυστερημένα. Μόλις την Δεύτερα ένας σημαντικός μεταρρυθμιστικός Νόμος απέτυχε να ψηφιστεί από την Βουλή. Μεμονωμένες συντεχνίες είναι πάντα πιο ισχυρές από πιθανές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό ρίχνει μια σκιά πάνω στην Ελλάδα", σημειώνει και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αντιστέκεται περισσότερο στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

«Σέρνονται»
«Πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αυτοί σέρνουν τα πόδια τους», σχολίασε και ο Σουηδός ΥΠΟΙΚ Αντερς Μποργκ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg.

«Καταστρέφουν την ίδια τους την αξιοπιστία, κάτι που θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να γίνει η διαδικασία πιο επώδυνη και πιο μακρόχρονη», προσέθεσε.

Σκέψεις για Επίτροπο
Μία ημέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις Κάουντερ, στο ενδεχόμενο ορισμού «Επιτρόπου» για την Ελλάδα επανήλθε κάπως πιο κομψά ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό Ραδιόφωνο.

Επισημαίνει πάντως ωστόσο ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αναφέρεται στο μοντέλο των Επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται» προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά διευκρινίζει ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος» και επισημαίνει ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου