5/1/2012
Ανανεώθηκε για μια πενταετία η προστατευτική πολιτική απέναντι στα φθηνά κινέζικα χαλύβδινα προϊόντα
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές για να τα βγάλουν πέρα στον διεθνή ανταγωνισμό, όχι όμως όλες. Οι χαλυβουργίες, για παράδειγμα, εξακολουθούν να απολαμβάνουν την προστασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον κινεζικό ανταγωνισμό. Πρόκειται άλλωστε για έναν κλάδο παραδοσιακώς προστατευόμενο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και πριν από την ανάπτυξη της Κίνας επέβαλλε βαρείς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Ιαπωνία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανανέωσε την Πέμπτη για ακόμη μια πενταετία τους δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές ανοξείδωτων βιδών, παξιμαδιών συνδετήρων και άλλων προϊόντων χάλυβα από την Κίνα και την Ταϊβάν, για να προστατευθούν εταιρείες όπως οι ιταλικές Bontempi Vibo και Bulnava, αλλά και η γερμανική Reisser Schraubentechnik και η γαλλική Ugivis.
Οι δασμοί φθάνουν σε ποσοστό το 27,4% για ορισμένα προϊόντα όπως είναι οι συνδετήρες, τους οποίους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, οι Κινέζοι και οι Ταϊβανέζοι πωλούν στην Ευρώπη σε τιμές κάτω του κόστους.
Το ποσοστό των κινεζικών και ταϊβανέζικων συνδετήρων που πωλούνται στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ έφθασε στο 7,2% το 2010 από 6,9% που ήταν το 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ουσιαστικά από την επιβολή αντισταθμιστικών δασμών που επιβάλλονται στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από την Κίνα και την Ταϊβάν επωφελούνται άλλες χώρες χαμηλού κόστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά που κατέχουν οι συνδετήρες που εισάγονται από την Ινδία, τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία εκτινάχθηκε την περίοδο 2007-2010 από το 22,6% στο 36%.
Η επιβολή αντισταθμιστικών δασμών συνιστά μια πρακτική καταδικαστέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Το Δεκέμβριο του 2010 ο ΠΟΕ απεφάνθη συγκεκριμένα ότι οι δασμοί που επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές χαλύβδινων προϊόντων είναι παράνομες και αντιτίθενται στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Ανάλογες αποφάσεις έχει λάβει ο διεθνής Οργανισμός κατά των ΗΠΑ και κατά άλλων χωρών, όπως η Ιαπωνία για παράδειγμα, που δασμολογεί διάφορα προϊόντα που εισάγει από την Κίνα και χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας με εξευτελιστικά χαμηλό εργατικό κόστος.
Εκτός από τις εισαγωγές χάλυβα και χαλύβδινων προϊόντων, τις τελευταίες δεκαετίες που η παγκοσμιοποίηση έχει ρίξει (;) τα εμπορικά σύνορα η Δύση είθισται να δασμολογεί βαριά και τις εισαγωγές υφασμάτων, ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων εν γένει - εν εξελίξει (αν και σε ύφεση) βρίσκεται άλλωστε ο περίφημος σινοαμερικανικός «πόλεμος του στηθόδεσμου».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου