Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Επαφές Παπαδήμου με Ευρωπαίους παράγοντες


28/2/2012

“Σχέδιο Μάρσαλ” κι ανάπτυξη στο τραπέζι για την Ελλάδα

Με τον σκόπελο της έγκρισης από το γερμανικό Κοινοβούλιο της νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα να έχει πλέον ξεπεραστεί επιτυχώς, αλλά τις πιέσεις των περισσοτέρων μελών του ΔΝΤ και γενικότερα των εκτός Ευρώπης χωρών για ανάληψη ακόμα πιο αποτελεσματικής «δράσης» προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της Ευρωζώνης από την περαιτέρω διάχυση της κρίσης, οι επόμενες ημέρες φαντάζουν – και είναι – κρίσιμες, πλην όμως όχι αποκλειστικά πια για την Ελλάδα.

Όπως κατέδειξε και η σύνοδος των G20 το Σαββατοκύριακο (δείτε εδώ τι μετέδιδε το protothema.gr), oι εκτός Ευρώπης χώρες ασκούν πιέσεις στην Ευρώπη -κυρίως όμως στη Γερμανία- να κινηθεί με αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση αύξησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM). Κυρίως να αναλάβει τις ευθύνες της χάραξης μιας πολιτικής που δεν θα περιορίζεται στην τιθάσευση των χρεών, αλλά θα δίνει μιαν αναπτυξιακή προοπτική.

Κι εδώ κάπου, ιδίως όταν τα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να «χωρέσουν» όλες τις σημαντικές αποφάσεις της Ευρώπης για την οικονομική πολιτική του επόμενου διαστήματος, επανέρχεται στο προσκήνιο το περιβόητο «ελληνικό σχέδιο Μάρσαλ», που αρχικώς είχε συζητηθεί ακόμα και πριν το τελευταίο Eurogroup εγκρίνει το νέο «ελληνικό πακέτο στήριξης».

Με την ονομασία «Ειδικό Ταμείο Ανάπτυξης», το περί ου ο λόγος σχέδιο δεν φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί και κατά πολλούς συζητείται ακόμη και στις Βρυξέλλες, και στο Βερολίνο, ενδεχομένως και στις επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και τους εταίρους μας.

Συνοπτικά αυτό που σκιαγραφείται είναι ένας «μηχανισμός ενίσχυσης αναπτυξιακών δράσεων», όπως τον αποκαλούν στις Βρυξέλλες, που ουσιαστικά είναι μια ριζική αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας μας μέσω κοινοτικών πόρων με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας. Με συνδυασμό κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΕΣΠΑ, αλλά και τα όποια έσοδα του ελληνικού δημοσίου.
Την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας και στην «επόμενη ημέρα», δηλαδή στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός πολιτικός, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο κύριος Σουλτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση, μηδέ του Βερολίνου εξαιρουμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν αφεθεί η Ελλάδα να καταρρεύσει θα οδηγούσε πιθανότατα σε διάλυση της Ευρωζώνης, κάτι που χαρακτήρισε «ολοκαύτωμα»! (Δείτε εδώ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το τι ακριβώς δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, αλλά και τους κυρίους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά – για το θέμα της στήριξης της Ελλάδας και σε βάθος χρόνου και αναπτυξιακής προοπτικής: «Η συνδρομή προς την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και προς το ευρύτερο ευρωπαϊκό συμφέρον. Η εφαρμογή της δέσμης χρηματοοικονομικών μέτρων που εγκρίθηκε πρόσφατα θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη».

Ο κύριος Σουλτς δεν είναι ο μόνος που «βλέπει» στην … μεθεπόμενη ημέρα και στην προσπάθεια να μπει τελικώς στο κάδρο των ευρωπαϊκών συζητήσεων και προβληματισμών και η αναπτυξιακή παράμετρος στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλάει για κάτι τέτοιο. Ο κύριος Μπαρόζο θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής  για συνομιλίες με Ευρωπαίους παράγοντες επιτρόπους. Και μπορεί επισήμως ο κύριος Μπαρόζο να δηλώνει πως «το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να αποδώσει και όλα όλα θα έχουν λυθεί ως τα τέλη Μαρτίου», (δείτε εδώ), αλλά παράλληλα ανακοίνωσε ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ αναχώρησε ήδη  για την Αθήνα, για να βοηθήσει την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας στους νέους, το οποίο έχει φθάσει σε ποσοστό περίπου 50%». Λέγοντας πως η μείωση των ανέργων αποτελεί εχέγγυο αναθέρμανσης της οικονομίας …

Ακόμα και ο εσχάτως «πικρός» στη ρητορική του προς τη χώρα μας πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έβαλε στο τραπέζι την παράμετρο της ανάπτυξης. Μιλώντας τη Δευτέρα σε γερμανική εφημερίδα (δείτε εδώ), στην ίδια συνέντευξη που «απείλησε» με απόσυρση της στήριξης των εταίρων μας εάν οι εκλογές στην Ελλάδα, όποτε κι αν γίνουν, φέρουν στην εξουσία «αντιμνημονιακά» κόμματα, ξεκαθάρισε πως τον ίδιο και τους δανειστές μας δεν τους ενδιαφέρει τόσο το να γίνουν θαύματα και να αλλάξει η δομή της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού δημοσίου άμεσα, αλλά «να υλοποιηθούν το γρηγορότερο δυνατόν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν αναπτυξιακές προοπτικές»…

Τέλος κι ο κύριος Όλι Ρεν, πάνω κάτω τα ίδια δηλώνει στην φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Morgen, όπου τονίζει πως «τα υγιή δημόσια οικονομικά πηγαίνουν συνήθως χέρι - χέρι με την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας». Και δηλώνει αισιόδοξος ότι το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που εγκρίθηκε από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, στόχο έχει «να κάνει δηλαδή δυνατή την προσαρμογή αυτή και να θέσει εκ νέου τις βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη»!

Πηγή

Η κοροϊδία συνεχίζεται. Θα μπορούσαν να εφαρμόσουν πολλά μέτρα για την υποτιθέμενη ελληνική κρίση αλά δεν το κάνουν.
Να τυπώσει ευρώ η ΕΚΤ και μ' αυτό τον τρόπο να γίνει μερική ή ολική διαγραφή του χρέους όπως έκανε η Ιρλανδία.. Έτσι όμως δεν θα συνεχιζόταν η πολιτική του ισχυρού ευρώ έναντι του δολαρίου που θέλουν οι ΗΠΑ.Να δώσει η ΕΕ δάνεια με μηδενικό επιτόκιο.
Να εφαρμοζόταν η εσωτερική υποτίμηση  σε βάθος 10 χρόνων και όχι βίαια έτσι ώστε να μην υπάρχει η πρωτοφανής για χώρα που βρίσκεται σε περίοδο ειρήνης ύφεση.
Έτσι όμως δεν θα αγόραζαν οι Γερμανοί, με τα κέρδη τους από την κρίση, τον πλούτο της Ελλάδας.
Θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οποιοδήποτε σχέδιο Μάρσαλ πριν αρχίσει η εσωτερική υποτίμηση για να μην φτάσει η Ελλάδα σ' αυτή την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου