Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ισχυρό μήνυμα με 75% υπέρ του ευρώ

22/2/2012

«Ευρώ ή δραχμή» – Debate του BBC με τους
Ν. Ρουμπινί, Μ. Ξαφά, Κ. Λαπαβίτσα, Ν. ΜακΣέιν

Του Ηλια Mαγκλινη

Το χθεσινοβραδινό, έκτο, debate που διοργάνωσε η Intelligence Squared Greece στον Ελληνικό Κόσμο με θέμα: «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το BBC World News και βιντεοσκοπήθηκε με σκοπό να μεταδοθεί από το κανάλι, γι’ αυτό η συζήτηση διεξήχθη στα αγγλικά, καθώς η εθνικότητα των συμμετεχόντων ήταν μοιρασμένη. Υπέρ της πρότασης περί χρεοκοπίας και αποχώρησης από το ευρώ ήταν οι: Nουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής Οικονομικών στο Stern Business School, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, και ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies. Κατά της πρότασης ήταν οι: Ντένις ΜακΣέιν, βουλευτής Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην υπουργός για την Ευρώπη, και η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρόεδρος της EF Consulting. Το debate συντόνισε η Zεϊνάμπ Bαντάουι, δημοσιογράφος του BBC World News.

«Εχετε ήδη χρεοκοπήσει»

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Nουριέλ Ρουμπινί. «Το ελληνικό δημόσιο χρέος απλώς δεν είναι βιώσιμο» δήλωσε. «Σας έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο απειλώντας για χρεοκοπία, τη στιγμή που, ουσιαστικά, η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Αντί για λιτότητα αυτό που χρειάζεται είναι ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να γίνει σταδιακά μέσα από την επιστροφή στη δραχμή, την υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που θα έχει παράπλευρες απώλειες, αλλά που θα γίνει συντεταγμένα από το ελληνικό κράτος και μακροπρόθεσμα θα προσφέρει προοπτική και θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση».

«Δρόμος για τα τανκς»

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ντένις ΜακΣέιν, ο οποίος είπε ότι «θα είναι μέγιστο ιστορικό λάθος για την Ευρώπη να οδηγήσει την Ελλάδα προς την έξοδο από το ευρώ. Δεν είναι δυνατόν, εμείς, οι ψυχροί βάρβαροι του Βορρά να υποδεικνύουμε στους Ελληνες τι να κάνουν. Ημουν εδώ όταν στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούσαν τανκς και στρατιώτες. Το ίδιο θα συμβεί και πάλι αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή. Δεν είναι το νόμισμα το πρόβλημα, αλλά αυτή η συντηρητική πολιτική που ακολουθείται τελευταία, που θα έκανε ακόμα και έναν Χέρμπερτ Χούβερ, τον Αμερικανό πρόεδρο του 1929, υπερήφανο».

«Η παγίδα του ευρώ»

Ο Κώστας Λαπαβίτσας, με τη σειρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να απελευθερωθεί από την παγίδα του ευρώ, αλλιώς δεν πρόκειται να έχει ανάπτυξη».

Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια μη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένας «αργός θάνατος» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται ριζική πολιτική αναδόμηση, από πάνω προς τα κάτω.

«Μετασοβιετική δομή»

Τέλος, η Μιράντα Ξαφά χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία «μετασοβιετική», μη ανταγωνιστική, που θα επιδεινωθεί αν δεν εφαρμοστούν οι όροι της τελευταίας συμφωνίας, έτσι ώστε, παρά τα οδυνηρά μέτρα, «να πέσουμε στα μαλακά και όχι να οδηγηθούμε σε ένα πλήρες αδιέξοδο εκτός ευρώ».

Εξαιρετικά ζωντανή ήταν η συμμετοχή του κοινού, που πλημμύρισε την αίθουσα, με ουσιαστικά και καίρια ερωτήματα, ενώ οι δύο ψηφοφορίες έδειξαν: πριν από την έναρξη του διαλόγου, το 18,6% τάχθηκε υπέρ της δραχμής, ενώ το 72,4% διατύπωσε την άποψη υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 9%.

Μετά τον διάλογο, οι υπέρμαχοι του ευρώ αυξήθηκαν στο 75%, ενώ αύξηση, έστω και μικρή, εμφάνισε και το ποσοστό των νοσταλγών της δραχμής στο 18,9%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων σημείωσε πτώση και από το αρχικό 9% διαμορφώθηκε στο 6,1%.

Πηγή

Ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε ποιο είναι το ποσοστό αυτών που δεν θέλουν μειώσεις των μισθών (την εσωτερική υποτίμηση).
Το 80% των Ελλήνων θέλει το ευρώ αλλά το 80% επίσης είναι κατά του μνημονίου. (Πηγή)
Ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε την θέση της κας Ξαφά σ' αυτό που είπε ο πρώην πριστάμενος της στο ΔΝΤ, ο Στρος Καν:

''Ακόμα και αν εξαφανίζατε το χρέος με κάποιο μαγικό ραβδί, παραμένει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας - 20 έως 25% έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Το δύσκολο πράγμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αφού έχει το ευρώ. Οτι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη είχε τεράστια οφέλη, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Και ένα από αυτά τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κάνετε (διορθωτική) ρύθμιση μέσω υποτίμησης.
Γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο. Γι' αυτό είχατε αυτή την περικοπή στους μισθούς, είναι ανάγκη να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί.'' (Πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου