Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

"Σύστημα δύο νομισμάτων" για την Ελλάδα;


23/2/2012

Την κυκλοφορία εθνικού νομίσματος στην Ελλάδα, παράλληλα με το ευρώ, προτείνει ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Μάριο Όχοφεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου, η πρόταση Όχοφεν προβλέπει τα εξής: οι Έλληνες θα επανέφεραν προσωρινά τη δραχμή παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», δηλαδή να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματα και την ίδια στιγμή να βελτιώσουν τους δείκτες ανάπτυξης, αυξάνοντας παράλληλα και τα φορολογικά έσοδα.

Η πρόταση προβλέπει ότι όλα τα συμβόλαια στο εσωτερικό της χώρας (πληρωμή μισθών, συντάξεων, ενοικίων) θα συνάπτονται σε δραχμές, αλλά οι συναλλαγές με το εξωτερικό θα γίνονται σε ευρώ. Οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ, υπό τον όρο ότι θα δηλώνονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, η ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων θα ήταν αρχικά σταθερή για μία μεταβατική περίοδο δύο μηνών και στη συνέχεια θα άρχιζε μία συνεχής υποτίμηση της δραχμής, η οποία όμως δεν θα ξεπερνούσε το 2% κάθε μήνα.

Παρόμοιο σενάριο προτείνει και ο οικονομολόγος Όλιβερ Χόλτενμολερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλλε. Την ίδια στιγμή όμως προειδοποιεί για τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Μία αποχώρηση της Ελλάδας όχι μόνο θα είχε συνέπειες και για τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά θα τερμάτιζε ή τουλάχιστον θα επιβράδυνε σημαντικά την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης» δηλώνει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Επιπλέον, επισημαίνει ο Χόλτενμολερ, η έξοδος από το ευρώ θα είχε δραματικές συνέπειες για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων στην Ελλάδα.

Πηγή

 Δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία δύο νομισμάτων, αν πρόκειται βέβαια για fiat νομίσματα.

Ένα τέτοιο σύστημα ευνοεί τους δυνατούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν το επιπλέον εισόδημά τους στο σκληρό νόμισμα. Όλοι θέλουν να διώξουν το ασθενές νόμισμα, επενδύοντας είτε σε σταθερές αξίες (αντικείμενα, ακίνητα) είτε στο σκληρό νόμισμα. Ως αποτέλεσμα επέρχεται καλπάζων πληθωρισμός και στο τέλος το ασθενές νόμισμα παύει να έχει οποιαδήποτε αξία ως χρήμα.

Η εισαγωγή νέου νομίσματος απαιτεί είτε: (α) υποχρεωτική μετατροπή όλων των χρημάτων στο νέο νόμισμα, το οποίο βέβαια ευνοεί όσους έχουν πληροφορίες και σώζουν τα λεφτά τους. Η πιθανότητα στην Ελλάδα να συμβεί ό,τιδήποτε προγραμματισμένο με τιμιότητα και μυστικότητα είναι μηδενική. Ή (β) πίστη πως το νέο νόμισμα θα υποστηρίζεται με την ανάλογη νομισματική πολιτική και πως δεν θα χρησιμοποιηθεί ως εύκολη λύση για νομισματοποίηση των ελλειμάτων. Η Ελλάδα φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να εισάγει δραχμή αν η ΤτΕ σταθεί πίσω από την δραχμή με την αυστηρότητα που η ΕΚΤ στέκεται πίσω από το ευρώ.

Κοινώς η κυκλοφορία δύο νομισμάτων είναι μια ανοησία και μισή.

Από τον Διηνεκή Ποντικό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου