Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Καταρρέουν μισθοί και Ταμεία


2/2/2012

Κατακόρυφη πτώση του μισθολογικού κόστους σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία Κουτρουμάνη

Περίπου 7,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά θα χάσει φέτος από τον μισθό του ο κάθε εργαζόμενος - εφόσον βέβαια έχει δουλειά - σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.
Τα δυσοίωνα μαντάτα ο υπουργός τα ανακοίνωσε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, τονίζοντας ότι το μισθολογικό κόστος από 36 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 έπεσε το 2011 σχεδόν κατά το 1/3 και έφθασε τα 26 δισ. ευρώ.
«Διαπιστώνεται, με άλλα λόγια, απώλεια σε μισθούς κατά 9,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ κατά 4,2 δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Και πρόσθεσε πως η μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων τα τελευταία τρία χρόνια αγγίζει το 8%, ενώ αυξάνονται οι συνταξιούχοι.
Ο Γ. Κουτρουμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της Επιτροπής αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις της τρόικας για την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού ή τη μείωση του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι η βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω θα προκαλούσε ένταση της ύφεσης και μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα η αύξηση της ανεργίας συνεπάγεται μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ το 2012 θα είναι 471.000 λιγότεροι σε σχέση με εκείνους του 2008. Επίσης ο υπουργός διατύπωσε την εκτίμηση ότι την ερχόμενη πενταετία ο αριθμός των συνταξιούχων θα φθάσει περίπου σε 60.000 - 70.000 ανά έτος.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε και ορισμένα θετικά στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό όπως ότι η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που προβλέπει την καταβολή μικρών δόσεων και την προεξόφληση τρεχουσών εισφορών, «φάνηκε ως η πιο αποδοτική αποφέροντας στο ΙΚΑ έως και 82 εκατ. ευρώ τον μήνα».
Εδωσε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η διακοπή 37.500 κύριων συντάξεων και 26.000 επικουρικών, μετά την απογραφή που πραγματοποιήθηκε, δημιούργησε κέρδος για τα Ταμεία περίπου 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και πρόσθεσε ότι προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10%, με τη μορφή ριμπέιτ, στο τέλος κάθε εξαμήνου εφόσον οι επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας από τις 20 Φεβρουαρίου, την ταυτόχρονη καταβολή μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μέσω τραπεζικού συστήματος και την απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου