Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Κατεύθυνση από το Ifo περιμένουν την Πέμπτη οι επενδυτές


23/2/2012

Χωρίς σαφή κατεύθυνση οι αγορές, μηρυκάζουν τα αντικρουόμενα οικονομικά στοιχεία
 
Καθώς το ελληνικό ζήτημα απομακρύνεται από το προσκήνιο των αγορών και απασχολεί πλέον τα αστυνομικά και όχι τα οικονομικά ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης - όλα τα πρακτορεία ειδήσεων και αρκετές εφημερίδες περιγράφουν τις χθεσινές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας - το ενδιαφέρον στρέφεται στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που μόνο ενθουσιασμό δεν ξεσηκώνει. Παρά ταύτα, το ευρώ ενισχύεται, το γεν υποχωρεί θεαματικά, ενώ μεγάλη είναι σήμερα η πτώση των ελληνικών spread, αν και στα επίπεδα που έχουν φθάσει, ό,τι συμβαίνει έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα.

Η πτώση των ασιατικών αγορών αποδίδεται στις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία - η Ευρώπη βρίσκεται με το ένα πόδι στην ύφεση, η ιαπωνική οικονομία πορεύεται με ενέσεις (ρευστότητος), οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, δεν έχουν παγιώσει μια ασφαλή αναπτυξιακή πορεία, ενώ οι μεγάλες οικονομίες της Ανατολής (Κίνα και Ινδία) φαίνεται πως χάνουν τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών.

Ξεκινώντας από τα του (ευρωπαϊκού) οίκου μας, αίσθηση προκάλεσε η συρρίκνωση κατά 0,4% των φορολογικών εσόδων τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατιδίων που κατεγράφη τον Ιανουάριο στη Γερμανία. Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι ούτε η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης (και της ευρωζώνης φυσικά) θα περάσει αλώβητη τη νέα πανευρωπαϊκή επιβράδυνση. Ως γνωστόν, το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο σύνολό της κατά 0,3%, βρίσκεται δηλαδή ήδη με το ένα πόδι στην ύφεση.

Χθες ανακοινώθηκε επίσης μια αναπάντεχη κάμψη του δείκτη υπηρεσιών στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο - ο δείκτης έπεσε μάλιστα κάτω από το 50, γεγονός που υποδηλώνει συρρίκνωση του κλάδου. Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα να ανακοινωθούν από το ινστιτούτο Ifo τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία. Οι προβλέψεις είναι πολύ αισιόδοξες, αφού αναμένεται να ενισχυθεί ο δείκτης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών.

Για το λόγο αυτό υποχωρεί κάπως η γερμανική αγορά ομολόγων - η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,9% σήμερα το πρωί, καθώς λιγότεροι επενδυτές αναζητούν προστασία στα ασφαλή καταφύγια. Αύξηση κατά 1 μονάδα βάσης σημείωσε η απόδοση και του 10ετούς ισπανικού ομολόγου (στο 5,08%), ενώ η απόδοση του ανάλογης διάρκειας ιταλικού υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 5,49%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 34,42%, αλλά εντυπωσιακότερη (ως φαινόμενο και όχι ως ουσία) είναι η πτώση της απόδοσης του ελληνικού 2ετούς ομολόγου κατά... 1.922 μονάδες βάσης στο 200,31%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων άνοιξαν ελαφρώς πτωτικά σήμερα, αλλά η προσδοκία μιας καλής ανακοίνωσης από το Ifo δίνει ώθηση σήμερα στο ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε στα 1,3288 δολάρια από τα 1,3249 δολάρια που ξεκίνησε τη μέρα. Μεγάλη πτώση έναντι του δολαρίου έχει σημειώσει το γεν, εξέλιξη που κρίνεται ως πολύ θετική για την ιαπωνική εξαγωγική βιομηχανία - υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία εξ αιτίας του σεισμού, του τσουνάμι και της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα το 2011.

Εν πάση περιπτώσει, το γεν έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούλιο έναντι του δολαρίου (το δολάριο ενισχύθηκε στα 80,406 γεν). Από τις 14 Φεβρουαρίου έχει υποχωρήσει κατά 3,7% έπειτα από τα νέα ανέλπιστα μέτρα στήριξης της ρευστότητας και της ιαπωνικής οικονομίας εν γένει, που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (ανακοίνωσε συγκεκριμένα ένα «πακέτο» 10 τρισ. γεν ή 100 δισ. ευρώ για την τόνωση της οικονομίας).

Μια θετική εξέλιξη της ημέρας είναι, τέλος, η τάση σταθεροποίησης που εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από την κούρσα που ξεκίνησε ουσιαστικά με την έλευση του 2012. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε σήμερα το πρωί κατά 14 σεντς στα 106,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 7 σεντς στα 122,83 δολάρια το βαρέλι. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου