Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τρόικα: Βιώσιμο το χρέος μετά το δεύτερο πακέτο στήριξης


13/3/2012

Η αναθεωρημένη έκθεση

Σε βιώσιμη τροχιά μπορεί να επαναφέρει το ελληνικό χρέος το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να διατηρήσει ορθή οικονομική πολιτική έως το 2030 για να το καταφέρει, αναφέρεται στην αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της τρόικας, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, σημαντικές απειλές παραμένουν η πολύ αργή ανάπτυξη, το μικρότερο του απαιτούμενου πρωτογενές πλεόνασμα, οι αποκρατικοποιήσεις και η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Μετά την ανταλλαγή ομολόγων το Σαββατοκύριακο, το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 90% το 2030, σύμφωνα με την ανάλυση που καταρτίστηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά», αναφέρεται στην ανάλυση που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Συγκεκριμένα, το 2013 προβλέπεται το χρέος να φθάνει στο 164% λόγω της ύφεσης, παρότι η περικοπή του, μέσω του PSI, αρχικά θα βοηθήσει. Η ελληνική οικονπμία αναμένεται να σταθεροποιηθεί από το 2014 μέχρι το 2017.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποδώσουν 45 δισ. ευρώ το διάστημα 2012 -2020, ενώ το κόστος στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα φθάσει τα 50 δισ. ευρώ.

«Ωστόσο, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από διάφορα σοκ. Βάσει ενός εναλλακτικού, λιγότερου ευνοικού σεναρίου, το ποσοστό χρέους το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ», αναγράφεται στην έκθεση.

«Επιπλέον, με δεδομένο το υψηλό εκτιμώμενο επίπεδο χρέους, είναι αβέβαιες οι προοπτικές της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος».

 Πηγή

Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2015 εκτιμά η τρόικα

13/3/2012

Κάτω από το 90% του ΑΕΠ το χρέος το 2030

Αβέβαιη θεωρείται η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος στήριξής της το 2015, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσίασε η τρόικα στο Eurogroup.

Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί ότι το πακέτο της νέας δανειακής στήριξης, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, αρκεί -όπως υποστηρίζει- έως το 2030 η Αθήνα να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα.


Σύμφωνα με την ανάλυση που καταρτίστηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και παρουσιάστηκε στο Eurogroup, με δεδομένο το υψηλό εκτιμώμενο επίπεδο χρέους είναι αβέβαιες οι προοπτικές της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά» αρκεί να εφαρμοστεί πιστά, αναφέρει η ανάλυση, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Σημειώνεται ακόμη πως μετά την ανταλλαγή ομολόγων το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 90% το 2030 (88% για την ακρίβεια).

Ακόμη, τονίζεται πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από διάφορα σοκ.

Ο δρόμος για το βιώσιμο χρέος είναι μακρύς και γεμάτος κινδύνους, σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, η οποία εφιστά την προσοχή στην ισορροπία που θα πρέπει να πετύχουν οι Έλληνες πολιτικοί τις επόμενες δεκαετίες.

«Οι ελληνικές αρχές μπορεί να μην είναι σε θέση να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις με τον ρυθμό που έχει προβλεφθεί» επισημαίνεται.

Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι εκτιμάται για να προσδιορίσει και να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το λιγότερο ευνοϊκό σενάριο, το χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ το 2014. Το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, μόλις η οικονομία επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μόλις επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, το χρέος θα μειωνόταν στο 145,5% περίπου επί του ΑΕΠ έως το 2020.

Ανάκαμψη από το 2014

Η ανάλυση προβλέπει ότι μετά από έναν ακόμα χρόνο ύφεσης το 2012, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί το 2013, ενώ θα ανακάμψει με ήπιο ρυθμό το διάστημα 2014-2017, προτού επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στο 2,5% ετησίως.

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2014 -έναντι προβλεπόμενου πρωτογενούς ελλείμματος 1% εφέτος- το οποίο αποτελεί κρίσιμο στόχο, διότι αν το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Έσοδα 12 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να αποφέρει 45 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, αν και το πιθανότερο είναι να αντληθούν μόνο 12 δισ. ευρώ έως το 2014, σύμφωνα με την έκθεση.

Εάν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις διαμορφωθούν στα 10 δισ ευρώ έως το 2020, το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ θα ανέλθει -τότε- στο 130% του ΑΕΠ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου