Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών, το βασικό «μενού» των νέων του Ιουνίου

31/3/2012

Απολύσεις, κλείσιμο φορέων και πιθανότατα ΔΕΚΟ, μισθολογικές μειώσεις, περικοπές στην παιδεία, «ψαλίδισμα» των λειτουργικών δαπανών, περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών, παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων και νέες περικοπές στην υγεία. Πρόκειται για το βασικό «μενού» των νέων μέτρων που θα πρέπει να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση μέσα στον Ιούνιο, τα οποία θα εφαρμοστούν στη διετία 2013-2014 και θα πρέπει να αποδώσουν περί τα 6 δισ. ευρώ συνολικά (ή 3% του ΑΕΠ).

Tο ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης (Task Force) της Κομισιόν και τεχνοκράτες του ΔΝΤ προσπαθεί να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να γνωρίζει η νέα κυβέρνηση τι ακριβώς ξοδεύει το κράτος και πού. Αν και η πρώτη φάση της μελέτης του ΚΕΠΕ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί χθες, έχει δοθεί μια σιωπηρή παράταση για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή το πολύ τη μεθεπόμενη Δευτέρα (9 Απριλίου).

Ωστόσο, οι ερευνητές του ΚΕΠΕ που έχουν αναλάβει τη συλλογή των στοιχείων αντιμετωπίζουν δύο μεγάλα προβλήματα:

1. Διαπιστώνουν διαρκώς διαφορετικά στοιχεία για το ίδιο θέμα. Δηλαδή, άλλα δεδομένα λαμβάνουν από κάποιο υπουργείο για συγκεκριμένες δαπάνες και άλλα στοιχεία από διαφορετική υπηρεσία, για τις ίδιες όμως δαπάνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν δώσει διαφορετικά νούμερα για τον αριθμό των υπαλλήλων που πληρώνει το κράτος.

Και πρόκειται για μεγάλη απόκλιση (περίπου 80.000 άτομα), εξαιτίας του γεγονότος ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει και τους συμβασιούχους, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όχι.

2. Δεν μπορούν να αντλήσουν στοιχεία αξιόπιστα και χωρίς αντιδράσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τις περιφέρειες και τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων. Δηλαδή, από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Μέχρι τις 9 Απριλίου το ΚΕΠΕ θα πρέπει να παραδώσει στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο μέρος της μελέτης του. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται γενικά το τι ξοδεύει το κράτος, ενώ γίνεται προσπάθεια να αναταξινομηθούν οι δημόσιες δαπάνες. Στόχος είναι να υπάρχουν κοινοί κωδικοί για τις ίδιες δαπάνες που κάνει κάθε υπουργείο και κάθε φορέας, ώστε να γίνει μετά αξιολόγησή τους και να ληφθούν στοχευμένα μέτρα περικοπών.

Το δεύτερο μέρος θα είναι έτοιμο στα τέλη Απριλίου και θα έχει μια πρώτη αξιολόγηση των δαπανών που γίνονται, ενώ στα τέλη Μαΐου το ΚΕΠΕ θα καταθέσει το σύνολο των προτάσεών του για το πώς μπορούν να εξοικονομηθούν δαπάνες τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

Μάλιστα, στις προτάσεις θα υπάρχουν περικοπές που θα ξεπερνούν αυτό το ποσό, ώστε η νέα κυβέρνηση να λάβει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Τα νέα μέτρα θα πρέπει να αποφασιστούν μέσα στον Ιούνιο και να ενταχθούν στο αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Πάντως, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές από ποιους τομείς θα πρέπει να προέλθει η εξοικονόμηση: από απολύσεις, μειώσεις μισθών, κλείσιμο φορέων (και ΔΕΚΟ), παρεμβάσεις σε δαπάνες πανεπιστημίων, νοσοκομείων και δήμων, μειώσεις των αμυντικών δαπανών και νέες μειώσεις σε λειτουργικά έξοδα.

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν στην «Κ» ότι, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, «υπάρχουν περιθώρια για να γίνει περιστολή των συνολικών δαπανών χωρίς να θιγεί η λειτουργία του κράτους». Παράλληλα, σημειώνουν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται αφορά το να γίνουν περικοπές στοχευμένες «ώστε να υπάρξουν το δυνατόν λιγότερες οριζόντιες παρεμβάσεις».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου