Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γιούνκερ: Καταστροφική η έξοδος χώρας από το ευρώ


27/3/2013

Για κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης μιλά ο Άκερμαν

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή, διεμήνυσαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν εκτιμά ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης δεν έχει εκλείψει.

Μιλώντας σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Βερολίνο, ο Βόλφγκαννκγ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε την νομισματική ένωση σε ανυπολόγιστη καταστροφή.

Προειδοποίησε δε ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε άμεσα σε μια τεράστια κρίση στον χρηματοοικονομικό τομέα.

«Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει, δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει κανείς από αυτό», όπως είπε, κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τις τυχόν συνέπειες. Εάν τον ρωτούσαν τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, ο ίδιος θα έδινε τη συμβουλή να παραμείνει στην ευρωζώνη. Όσον αφορά, τέλος, στην πρόσφατη απόφαση των εταίρων για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι με το κούρεμα και τη συμμετοχή των ιδιωτών, η βοήθεια αυτή πήγε πολύ καλά.

«Καταστροφική» χαρακτήρισε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την έξοδο οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των «τειχών προστασίας». «Αναμφίβολα θα πρέπει να ενισχύσουμε τα τείχη προστασίας», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος μετάδοσης
Παρά την πρόοδο στην Ελλάδα η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί εντελώς, είπε ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν μιλώντας χθες το βράδυ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κίνδυνος αυτός έχει περιοριστεί αφότου το πρόβλημα της Ελλάδας λύθηκε καταρχήν αρκετά ικανοποιητικά, την ώρα που στην ίδια την Ελλάδα καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες. Ωστόσο το θέμα δεν έχει κλείσει εντελώς, προειδοποιεί ο κ. Άκερμαν.

Παρά τα σημαντικά ενδιάμεσα βήματα που έγιναν για την αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να επιλυθούν ακόμη ορισμένα καίρια ζητήματα, πρόσθεσε. Στην παρούσα φάση μπορεί να επικρατεί και πάλι περισσότερη ευφορία, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες μήνες και εβδομάδες και πάλι πιο δύσκολους καιρούς». Το ζητούμενο τώρα είναι η εκτέλεση, η υλοποίηση όλων αυτών των βημάτων, πρόσθεσε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου