19/3/2012
Σχεδιασμός μέχρι το 2050
Τα μεγάλα θέματα της αγοράς ενέργειας, όπως το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ και ITGI, οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τα οικονομικά της ΔΕΗ, τέθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Αντιδράσεις προκάλεσε και το θέμα του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μονή Πεντέλης...
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Ενέργεια και πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2050 και τη σύσταση επιτροπής η οποία θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Ενημέρωσε ακόμη ότι προχωράει το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη που είναι υποχρέωση από το Μνημόνιο, αλλά και για τις διαδικασίες πώλησης τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη να εκφράζει την διαφωνία του.
Ο κ. Ξυνίδης διαφώνησε και με την ικανοποίηση του αιτήματος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μονή Πεντέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η δουλειά της Εκκλησίας; Δεν έχουμε πάθει από τις μπίζνες της;»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το θέμα, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ζητήματα αναδάσωσης και ιδιοκτησιακού χαρακτήρα. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενέστερα σε κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε συζήτηση και για τα θέματα των αγωγών φυσικού αερίου που διέρχονται από την Ελλάδα και ειδικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη προώθηση του ΤΑΡ και του ITGI.
Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα ικανοποιείται και από τους δυο αγωγούς, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα μιας τρίτης οδού, Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα.
Στη συζήτηση παρενέβη, κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο οποίος είπε ότι αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για το πρόβλημα επιβάρυνσης του ισολογισμού της ΔΕΗ, ύψους 1,8 δισ. εξαιτίας των επισφαλειών και δικαστικών αποφάσεων από ιδιωτικές εταιρείες παρόχων ενέργειας.
Κλείνουν εκκρεμμότητες του μνημονίου
Εξάλλου, στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων για να τονωθεί η ανάπτυξη.
Στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, πρόκειται να ενσωματωθούν επίσης διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην ενεργοποίηση προβλέψεων του νέου Μνημονίου καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας προσωπικής εταιρείας.
Την Τετάρτη, σε νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόκειται να τεθεί προς έγκριση άλλο ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί, την ρύθμιση θεμάτων για το λεγόμενο Ψηφιακό Μέρισμα, ζητήματα τηλεπικοινωνιών καθώς και επί μέρους διατάξεις που θα ρυθμίζουν νομοθετικά ζητήματα διαφόρων υπουργείων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου