17/3/2012
Η Ελλάδα θα χρειαστεί σύντομα ένα δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών της Παγκόσμιας Οικονομίας, HWWI, Τόμας Στραουμπχάαρ.
Σε συνέντευξή του προς την Neue Osnabrücker Zeitung, ο γερμανός οικονομολόγος συμφωνεί με τις διαπιστώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και εκτιμά ότι τα δύσκολα για την χώρα δεν έχουν περάσει ακόμη.
Οι διαπιστώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα και τις δανειακές της ανάγκες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, εκτιμά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών της Παγκόσμιας Οικονομίας, Τόμας Στραουμπχάαρ. «Ήταν η προαναγγελία νέων πακέτων βοήθειας που θα έλθουν», λέει ο Γερμανός οικονομολόγος, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι τα δύσκολα για την Ελλάδα δεν έχουν παρέλθει ακόμη. «Οι προβλέψεις που θέλουν την Ελλάδα να έχει εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της μέχρι το 2020 συνιστούν δηλώσεις προθέσεων που δεν έχουν, κατά την άποψή μου, καμία αξία», υπογραμμίζει ο Τόμας Στραουμπχάαρ και προσθέτει ότι δεν είναι σοβαρό να προβαίνει κανείς σε προγνώσεις που αφορούν ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κριτική στη Μέρκελ
Ο Γερμανός καθηγητής καταδίκασε την σφιχτή πολιτική λιτότητας, την οποία εξαναγκάζεται να ακολουθήσει η Ελλάδα και την χαρακτηρίζει αντιπαραγωγική και πολύ επικίνδυνη. Η πολιτική αυτή οξύνει περισσότερο την κρίση και πλήττει την ανάπτυξη, εξηγεί. «Η διαφθορά μάλλον ανθεί και οι κρατικές δομές καταρρέουν. Όλα αυτά τα έχουμε δει και κατά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ», λέει χαρακτηριστικά ο Τόμας Στραουμπχάαρ. Ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Αμβούργου ασκεί κριτική στην στάση της καγκελαρίου Μέρκελ στο ζήτημα της αύξησης των κεφαλαίων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ESM. «Η Μέρκελ θα πρέπει να εκπέμψει σαφές μήνυμα ότι επιμένει στην στρατηγική διάσωσης της Ελλάδας και ότι θα διαθέσει για αυτό τα απαιτούμενα μέσα», τόνισε ο οικονομολόγος. Αντ` αυτού η Μέρκελ προτιμά κάθε τόσο να κρύβεται και στο τέλος πάντα υποχωρεί. Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης και της Bundesbank προκαλεί αμφιβολίες και οξύνει το πρόβλημα, καταλήγει ο Τόμας Στραουμπχάαρ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου