Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Δεύτερο κούρεμα και πιθανή έξοδο από το ευρώ «βλέπει» ο Ελ Εριάν


13/3/2012

«Διάλειμμα στο δράμα» το PSI

Μικρή μόνο ανάσα προσφέρει η τελευταία συμφωνία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund σε ομόλογα.

Ο Εριάν εκτιμά ότι το PSI παρέχει απλώς χρόνο σε όλους να αναδιοργανωθούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την «επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος». Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί το επιδιώκουν με την στήριξη Ισπανίας και Ιταλίας και μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση του πυρήνα της ευρωζώνης, ενώ οι επενδυτές με τον περιορισμό της έκθεσής τους στους ελληνικούς τίτλους και τις συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Στο μπλογκ που διατηρεί στους Financial Times ο επικεφαλής της Pimco εκτιμά ότι η τρέχουσα περίοδος ηρεμίας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, είναι ένα «απλό διάλειμμα στο ελληνικό δράμα».

Οπως εκτιμά, μικρή μόνο είναι η βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και την ύφεση και σύντομα οι αγορές θα αρχίσουν να πιέζουν για νέα, δραστικότερη λύση.

Η εφαρμογή του νέου προγράμματος είναι αμφίβολο εάν θα γίνει πλήρως και στο «σφικτό» χρονοδιάγραμμα που απαιτείται, θέτοντας εν αμφιβόλω την μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ, ποσοστό που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο». Ετσι, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα συνεχίσουν να απουσιάζουν, οδηγώντας σε ασφυξία την ελληνική οικονομία. κρατώντας μακριά το ιδιωτικό κεφάλαιο και στερώντας τη χώρα από το οξυγόνο που χρειάζεται για επενδύσεις, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και θέσεις εργασίας.

Αυτός είναι ο λόγος που, κατά τον Εριάν, ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους, σε συνδυασμό μάλιστα με την προετοιμασία να αντιμετωπιστεί το «ρίσκο εξόδου», δηλαδή η πιθανότητα η Ελλάδα να εξαναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική.

Αυτή η αναδιάρθρωση είναι εκ των πραγμάτων περιπλοκότερη, καθώς η χώρα δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα ομόλογά της το ίδιο εύκολα, λόγω του ότι υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο.

Παράλληλα, μία νέα αναδιάρθρωση θα αντιμετωπίσει και το δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία ελληνικών τίτλων θα είναι στα χέρια θεσμικών πιστωτών, ενώ πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί η πολιτική στήριξη μίας νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις άλλες χώρες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου