Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Φταίνε οι Ελληνες, όχι το Μνημόνιο...


28/3/2012

Επιμένει η Τρόικα στη συνταγή
«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν», τόνισε ο Ολι Ρεν.

Ευθύνες στην ελληνική πλευρά για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος επέρριψαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι μόνο αν εφαρμοστεί στο 100% θα πετύχει το δεύτερο Μνημόνιο

Το ποτήρι είναι πικρό για την Ελλάδα, αλλά το Μνημόνιο και οι περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι μονόδρομος.
Με αυτήν την πάγια και αδιάλλακτη θέση προσήλθαν χθες σε ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κρίση στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη συνταγή που ακολουθείται στη χώρα μας.

Παρά τον εξάψαλμο που άκουσαν από το σύνολο σχεδόν των ευρωβουλευτών, Ελλήνων και ξένων, από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, οι κ. Ρεν, Ασμουσεν από την ΕΚΤ και Τόμσεν από το ΔΝΤ εμφανίστηκαν αμετακίνητοι και υπεραμύνθηκαν της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Μάλιστα, επέρριψαν ευθύνες για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος στην ελληνική πλευρά και προειδοποίησαν ότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο, όπως ανέφερε ο Γ. Ασμουσεν, θα πετύχει μόνο εάν εφαρμοστεί στο 100% και στο σύνολο της προβλεπόμενης περιόδου.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγνώρισαν ότι είναι επώδυνη η λύση για την Ελλάδα αλλά τόνισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται.

Εθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης, ενώ αναφερόμενοι ειδικότερα στους λόγους αποτυχίας του πρώτου προγράμματος στάθηκαν ιδιαίτερα στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην ανικανότητα της Δημόσιας Διοίκησης και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης στη χώρα μας.

Εσωτερική υποτίμηση
Επέμειναν επίσης στην ανάγκη της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη μείωσης των μισθών και των συντάξεων, ώστε να ανακτηθούν οι χρόνιες απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, η ελληνική κρίση είναι το αποτέλεσμα πολυετών ανεύθυνων πολιτικών και χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «αποφύγαμε την κοινωνική καταστροφή».

Ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ότι η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι οι βασικοί στόχοι του δεύτερου προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι η απαραίτητη προσαρμογή θα χρειαστεί χρόνο.

Αναφερόμενος στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι αποτελεί «μάθημα». Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα έχει δύο αχίλλειες πτέρνες. Οπως είπε, η πρώτη είναι οι χαμηλές δυνατότητες της ελληνικής διοίκησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και η δεύτερη είναι η έλλειψη της πολιτικής ενότητας.

Ο Ολι Ρεν τόνισε ότι το ζήτημα της πολιτικής ενότητας ναι μεν βελτιώθηκε, αλλά μπορεί να θεραπευθεί μόνο από την ίδια την ελληνική κοινωνία. «Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν.

Ο επίτροπος οικονομίας τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει γίνει, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συγκέντρωσαν τα πυρά των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Συγκεκριμένα, παρεμβάσεις έκαναν οι Συλβάνα Ράπτη και Αννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ), Κ. Πουπάκης και Ρόδη Κράτσα (ΝΔ), Ν. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ), Θ. Σκυλακάκης (Δημοκρατική Συμμαχία).

Γιούνκερ
Επιστολές για μέτρα το 2008 και το 2009

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις Βρυξέλλες, ότι είχε στείλει δύο εμπιστευτικές επιστολές το 2008 και το 2009 σε διαδοχικούς υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας ζητώντας τη λήψη μέτρων.

Μάλιστα ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες, προφανώς μετά τις εκλογές, θα δημοσιοποιήσει τις εν λόγω επιστολές. Ο κ. Γιούνκερ προέβη στην παραπάνω δήλωση στη διάρκεια εκδήλωσης στις Βρυξέλλες για την κρίση στην Eυρωζώνη και απαντώντας σε ερώτηση γιατί το Eurogroup δεν αντέδρασε νωρίτερα και τώρα η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει τόσο σκληρά μέτρα προσαρμογής και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου