27/3/2012
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις από τους Ολι Ρεν, Πόουλ Τόμσεν και Γιόργκ Ασμουσεν
Εξηγήσεις για τη «συνταγή» που ακολουθείται στην περίπτωση της Ελλάδας ζήτησαν από τους εκπροσώπους της τρόικας, τα μέλη των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σημερινή συνεδρίαση με τη συμμετοχή των Ολι Ρεν, Γιόργκ Ασμουσεν και Πόουλ Τόμσεν.
Οι ιθύνοντες της τρόϊκας που επί δύο ώρες «ανακρίθηκαν» από τα μέλη των Επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο παρά το μάλλον αρνητικό κλίμα που συνάντησαν, επέμειναν πως για την Ελλάδα ο δρόμος προς τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι μονόδρομος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως γνωρίζουν ότι τι φάρμακο που προτείνουν είναι «πολύ πικρό», πλην όμως «δεν υπάρχει άλλο».
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι ανήκει στην Ελλάδα και ότι η Τρόικα βοήθησε στο σχεδιασμό του. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι απαιτείται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να κλείσουν, ενώ χαρακτήρισε τη συρρίκνωση του ελληνικού δημόσιου τομέα, αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία του προγράμματος.
Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνοδεύεται από μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις χώρες της ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να ορθοποδήσει.
«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε», δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν εξάλλου ο Γιόργκ Ασμουσεν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα θα πετύχει μόνον εφόσον εφαρμοστεί κατά 100% στο σύνολο της περιόδου. Παράλληλα προέβλεψε ότι η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2013 και να αρχίσει να μειώνεται από το 2014.
Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν ότι είναι επώδυνη η λύση για την Ελλάδα αλλά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί. Μάλιστα έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Αναφερόμενοι στους λόγους αποτυχίας του πρώτου προγράμματος στάθηκαν ιδιαίτερα στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Επέμειναν επίσης στην ανάγκη της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη μείωσης των μισθών ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ Συλβάνα Ράπτη είπε ότι η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που επιβάλει η τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη τους εργαζόμενους και ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να τερματιστεί η οικονομική ασφυξία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία που καλπάζει. Το ίδιο φάρμακο που δίνεται στον Έλληνα, Πορτογάλο και Ισπανό ασθενή αντί να βελτιώνει την κατάστασή του τη χειροτερεύει, είπε χαρακτηριστικά.
Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ Αννυ Ποδηματά υπογράμμισε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος, κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων και των πολιτικών σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για την κοινωνική αποδοχή του προγράμματος.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής με στόχο της διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στη στρέβλωση που υπάρχει σε σχέση με την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, θέτοντας το θέμα των ευθυνών και της αυτοκριτικής της ΕΕ.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η τρόικα δεν επιδιώκει τη διαμόρφωση μισθών στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της τάξης των 150 ευρώ και εργασιακών συνθηκών στα πρότυπα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα έθεσε το θέμα των εκβιαστικών δηλώσεων αξιωματούχων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, οι οποίοι έπληξαν καίρια την αξιοπιστία της Ελλάδας επιδεινώνοντας το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί πόσο ρεαλιστικά είναι τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί πώς θα στηριχτούν οι άνεργοι, τι θα γίνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και έθεσε, τέλος, το θέμα των προεκλογικών προσλήψεων για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται ΠαΣοΚ και ΝΔ.
Ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε ως τη διπλή «αχίλλειο πτέρνα» της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα, την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης.
«Αλλαγή νοοτροπίας» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» ζήτησε από την Αθήνα και ο Γιοργκ Άσμουσεν.
Η Ελλάδα «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει» ανέφερε ο Πόουλ Τόμσεν, κάνοντας επίσης λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα» που εμποδίζουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.
O Όλι Ρεν, ανέφερε ότι το δεύτερο πρόγραμμα «δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και να της δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» είπε χαρακτηριστικά ο Ρεν.
Ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής «δεν είναι επαρκής ώστε να εξυγιανθούν τα ελληνικά δημοσιονομικά και να καλυφθεί το κένό της ανταγωνιστικότητας» επανέλαβε ο Ρεν, ζητώντας «περαιτέρω προσπάθειες».
«Δεν είναι μυστικό ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους εφαρμογής» είπε από την πλευρά της ΕΚΤ ο Γιοργκ Άσμουσεν.
«Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας στην εφαρμογή κσι αρκετά ευρύτερη πολιτική συναίνεση υπέρ των οδυνηρών αλλά απαραίτητων αλλαγών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άσμουσεν, λέγοντας πως «το πολιτικό θάρρος είναι πιο απαραίτητο από ποτέ».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου