22/3/2012
Προβληματισμένοι για την Ευρωζώνη κορυφαίοι διεθνείς παράγοντες
Μπορεί η ελληνική «περίπτωση» να έχει μπει σε ένα νέο γύρο διαχείρισής της και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί να εμφανίζονται πεπεισμένοι πως μπορεί το γενικότερο ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους να μην έχει λυθεί, αλλά να κινείται προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισής του, όμως αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν διαφορετική άποψη και δημοσίως εκδηλώνουν τον προβληματισμό τους.
Οι δηλώσεις του προέδρου της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε πως η ευρωπαϊκή κρίση εξακολουθεί να είναι παράγοντας ανησυχίας και αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας είναι ενδεικτικές.
Ο κύριος Μπερνάνκε, μιλώντας ενώπιον Επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη «πρέπει να επιταχύνει και να ενισχύσει τις προσπάθειές της», άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. Οι δύο ισχυροί άνδρες της αμερικανικής οικονομίας εστίασαν την κριτική τους λέγοντας πως αυτό που τώρα φαντάζει ως πρωταρχική ανάγκη είναι η ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης, με τον κύριο Μπερνάνκε μάλιστα να εκφράζει ανοικτά τον προβληματισμό του αναφορικά με τις τελευταίες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προχώρησε – σε δύο φάσεις μάλιστα – στην χορήγηση σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια προς τις ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες. Ο πρόεδρος της FED δεν διαφωνεί ως προς την κίνηση, τουναντίον την επικροτεί, δηλώνει όμως πως δεν «φτάνει», δεν μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα ρευστότητας στην Ευρωζώνη κι απλώς «αγοράζει» χρόνο.
Πόσο χρόνο; Περίπου 18 - 36 μήνες απαντά το στέλεχος της Roubini Economics κ. Αρνάμπ Ντας. Ο οποίος, μιλώντας στο CNBC, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά πως τελικά από όλους αυτούς τους μήνες διεργασιών και επίπονων διαπραγματεύσεων η Ελλάδα απλώς κέρδισε χρόνο, αλλά παράλληλα «άνοιξε το δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας «!
Σύμφωνα με τον κύριο Ντας χωρίς δραστική αλλαγή πολιτικής μόνον η ΕΚΤ προσπαθεί να σταματήσει την κρίση αλλά δεν μπορεί, καθώς η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς και το κόστος δανεισμού της παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και η Ιρλανδία θα ακολουθήσει. «Στο προσεχές διάστημα θα δούμε περισσότερο οργανωμένες αναδιαρθρώσεις χρέους», προβλέπει ο κύριος Ντας και εκτιμά πως και το 2012 η Ευρώπη θα γνωρίσει ύφεση, έστω και ηπιότερη σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.
Ανάλογες οι εκτιμήσεις και του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Ο οποίος τονίζει ξεκάθαρα πως η Ευρωζώνη χρειάζεται «ένα τείχος προστασίας τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ»!
Κι αυτό για να αποτραπεί, όπως λέει, η μετάσταση της ελληνικής κρίσης στην Ισπανία ή ακόμα και σε κεντροευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου