Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Φ. Κάουντερ: Δεν πρέπει να εξαναγκάσουμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη


11/3/2012

Δεν πρέπει να εξαναγκάσουμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, σημειώνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Γερμανίας Φόλκερ Κάουντερ, σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί τη Δεύτερα από το οικονομικό περιοδικό. Ο κ. Κάουντερ διευκρινίζει ότι πιστεύει περισσότερο στην αλλαγή νοοτροπίας και προσθέτει ότι <<μετά τον πρώτο θυμό, οι Έλληνες κατάλαβαν ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά, όπως λχ να δημιουργήσουν λειτουργικό κτηματολόγιο και αποτελεσματική οικονομική διοίκηση>>.

Ο κ. Κάουντερ απορρίπτει και τις εισηγήσεις για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και λέει χαρακτηριστικά: <<Δεν πιστεύω σε τέτοια πειράματα. Θα ήταν σαν να έκανε ο καθηγητής στο μάθημα της Χημείας ένα πείραμα, στο οποίο δεν θα ήξερε, αν θα ανατιναζόταν το μισό σχολείο στον αέρα. Έτσι έγινε και στην περίπτωση της Lehman Brothers: Εκ των υστέρων καταλαβαίνουμε ότι θα ήταν καλύτερα να μην είχε αφεθεί να χρεοκοπήσει>>. Απαντώντας δε στο ερώτημα εάν πρέπει η Ελλάδα να σωθεί με κάθε τίμημα, ο πολιτικός της CDU αναφέρει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για την σταθεροποίηση του ευρώ, επισημαίνει ότι η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ διαχωρίζει την Ελλάδα ως αναμφισβήτητα δύσκολη περίπτωση. <<Η οικονομία βρίσκεται σχεδόν στο ναδίρ. Το ρίσκο που θα ήταν συνδεδεμένο με μια χρεοκοπία θα ήταν πολύ μεγάλο>>, δηλώνει και εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι πλούσιοι επιχειρηματίες. Απευθύνει μάλιστα έκκληση στο εθνικό συναίσθημα των εύπορων Ελλήνων <<να επενδύσουν στην πατρίδα τους>>.

Σε ό,τι αφορά την εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, ο κ. Κάουντερ ξεκαθαρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, αλλά προσθέτει ότι, σύμφωνα με τον δικό του ηθικό κώδικα, <<πρέπει κάνεις να πληρώνει φόρους εκεί όπου έχει τη βάση της οικονομικής του ευημερίας>>.

Ο κ. Κάουντερ τάσσεται ακόμη υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, έστω για την Ευρωζώνη, αφού, όπως λέει, οι Βρετανοί δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν και διατηρεί επιφυλάξεις σχετικώς με το εάν είναι άμεσα απαραίτητος ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης ESM.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου