26/3/2012
Κόντρα και αλληλοκαρφώματα της Δημοτικής Αρχής με τον Π. Κουκουλοπουλο. Γαλάζιος εμφύλιος, με τη Φ. Πιπιλή να προτείνει εμπάργκο στα κοζανίτικα προϊόντα και σκληρή απάντηση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
Αποκλεισμένο παραμένει το πρώην στρατόπεδο «Πόρτη» στην Κοζάνη από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν παρατάξει οχήματα και μηχανήματα στην είσοδο. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την απόφαση να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Υπό το βάρος της κοινής γνώμης, η Δημοτική Αρχή του Βοΐου σκλήρυνε τη στάση της και μέσω της δημάρχου Π.Ορφανίδου απευθύνει μήνυμα «μολών λαβέ» προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ τις πρώτες μέρες εμφανιζόταν διαλλακτική.
Σε ανοικτή λαϊκή συνέλευση, με την παρουσία και βουλευτών, η δήμαρχος έγινε δέκτης έντονων αποδοκιμασιών από πολίτες, όταν ο υφ.Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος την «κάρφωσε» υποστηρίζοντας ότι η ίδια του έδωσε το «πράσινο φως» με τη φράση «προχώρα στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών».
Η κ. Ορφανίδου τον διέψευσε, λέγοντας «δεν άναψα ούτε πράσινο φως, ούτε πορτοκαλί», για να την κατηγορήσει ο υφυπουργός πως «απαντά πολιτικαντικά στα μαρμαρένια αλώνια της προεκλογικής περιόδου».
Την ίδια ώρα γαλάζιο «εμφύλιο» προκαλεί η απόφαση για μετατροπή του πρώην στρατοπέδου «Μιλτιάδη Πόρτη» σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.Το «φιτίλι» άναψε η προκλητική δήλωση της υπεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή ότι θα καλέσει τους κατοίκους της Αθήνας να κάνουν εμπάργκο σε προϊόντα της Κοζάνης (!), απαντώντας στη δήλωση της δημάρχου Βοΐου ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η περιοχή της «η χωματερή της Αθήνας».
Εντονα αντέδρασε ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Δυτ.Μακεδονίας Γ.Δακής, ο οποίος σε δήλωσή του κάλεσε την κ. Πιπιλή «να κάνει εμπάργκο και στο ρεύμα μας αν θέλει».
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και ένα ρατσιστικό σχόλιο στο Facebook του «γαλάζιου» περιφερειακού συμβούλου Δυτικής Μακεδονίας Στέφανου Τοπαλίδη, ο οποίος έγραψε ότι θα κάνει.... χρωμοσαμπουάν στους έγχρωμους. Η γραμματέας μεταναστευτικού της ΝΔ τον κατήγγειλε μιλώντας για «φασιστικό και άθλιο κομμωτήριο».
Σύσκεψη για το μεταναστευτικό
Απαντήσεις στον... γρίφο της δημιουργίας χώρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών επιχειρεί να δώσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μετά τις αντιδράσεις για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στην Κοζάνη, ο υπουργός συγκάλεσε σύσκεψη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Στην επιστολή-πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός τονίζει ότι «η παράνομη μετανάστευση συνιστά ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα μας, που οφείλουμε να διαχειριστούμε με τρόπο συλλογικό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό».
Στη συνάντηση που θα γίνει σήμερα, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, και οι γγ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, καθώς και οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι διαστάσεις που έχει λάβει το μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας και ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία Χώρων Κλειστής Προσωρινής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.
Το σύνδρομο «Οχι στην Αυλή μου», ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά του αγγλικού όρου Not In My Back Yard φαίνεται πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των φορέων, που δυσκολεύονται να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες για την εγκατάσταση των κέντρων. Για τον λόγο αυτόν, στην επιστολή του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει πως «κάθε είδους αναβολή ανάληψης πρωτοβουλιών θα μας οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων».
Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα
Παρέμβαση στο θέμα των μέτρων για την καταστολή της εγκληματικότητας και τη μεταφορά των μεταναστών χωρίς χαρτιά, σε «στρατόπεδο» κοντά στην Κοζάνη, κάνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να επιδιωχθούν συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης, η ΕΕΔΑ τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να τηρήσει αυστηρά την υποχρέωσή της να μεριμνήσει για τα άτομα που χρήζουν προστασίας.
Υπογραμμίζει ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που αποκαλούνται συλλήβδην «λαθρομετανάστες» υπάρχουν πολλοί που έφτασαν στην Ελλάδα αναζητώντας διεθνή προστασία, σύμφωνα με συνθήκες που έχει κυρώσει η χώρα μας.
Πηγή
Σχετική δημοσίευση εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου