29/3/2012
Κρίσιμο το Eurogroup, έρχονται κι άλλες «διασώσεις»;
Λίγες μόνον ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup στην Κοπεγχάγη, ψηλά στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται η τυπική έγκριση του πολυαναμενόμενου «τείχους προστασίας» της Ευρωζώνης, με την «διπλή λειτουργία» των Ταμείων διάσωσης της ΕΕ (ESM – EFSF), (δείτε εδώ τι μετέδιδε νωρίτερα το protothema.gr), οι αγορές και οι αναλυτές έχουν πλέον εμφανώς στρέψει την προσοχή, τον προβληματισμό αλλά και τα … κερδοσκοπικά τους βέλη στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Στην Ισπανία η Πέμπτη απεδείχθη κατά πολλούς η πρώτη ημέρα του «πολέμου» με την κοινωνική αντίδραση στα νέα μέτρα λιτότητας να κορυφώνεται και τα εργατικά συνδικάτα να ετοιμάζονται για σκληρή αντιπαράθεση στη συνέχεια. Την Παρασκευή το πρωί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2012. Έναν προϋπολογισμό που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία της χώρας καθώς ήδη στην αρχή της εβδομάδας η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι η ισπανική οικονομία έχει εισέλθει και επίσημα σε ύφεση!
Οι αναλυτές πλέον εκφράζουν και δημόσια τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον η Ισπανία είναι σε θέση να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ ήδη οι περισσότεροι αμφισβητούν για τη δυνατότητα της χώρας να επανακτήσει σύντομα την πρόσβασή της στις αγορές. Πιο δηκτικός όλων ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup κ. Willem Buiter ο οποίος ανέφερε ότι η Ισπανία θα χρειαστεί με τη σειρά της ένα νέο πακέτο διάσωσης εντός του 2012.
Αλλά και οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι η Ισπανία θα χρειαστεί τη βοήθεια της ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με δυο λόγια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του EFSF για να ανακεφαλαιποιήσει τις τράπεζες της.
Την ίδια ώρα στην γειτονική Πορτογαλία τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναζωπυρώνουν τους φόβους ότι η χώρα θα έχει την τύχη της Ελλάδας, δηλαδή θα αναγκαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Ήδη την Πέμπτη η κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της πορτογαλικής οικονομίας, ανακοινώνοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για μείωση κατά 3,1%.
Κι ενώ η κατάσταση στο Νότο μοιάζει εφιαλτική, η αρνητική έκπληξη ήρθε από την Ολλανδία και δευτερευόντως τη Γερμανία. Αρχής γενομένης από την Ολλανδία, όπου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot, απηύθυνε έκκληση στην ολλανδική κυβέρνηση να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα μέτρα για το έλλειμμα, προειδοποιώντας ότι το χρέος θα αυξηθεί υπέρμετρα τα επόμενα χρόνια.
Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση συνεργασίας της Ολλανδίας βρίσκεται εδώ και τέσσερεις εβδομάδες σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση προϋπολογισμού και δεν μπορεί να φτάσει σε συμφωνία καθώς τα κόμματα διαφωνούν ως προς το εύρος και το είδος των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν για τον περιορισμό του ελλείμματος.
Κι όλα αυτά την ώρα που στη Γερμανία το χρέος άγγιξε το 140% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι ήδη σε υψηλότερο επίπεδο από ότι ήταν το αντίστοιχο ελληνικό όταν η χώρα μας υπέβαλλε αίτηση για υπαγωγή της στο πρώτο … Μνημόνιο!
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου