Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ρομπέι: «Τα μέτρα λιτότητας θα φέρουν αποτελέσματα»


12/3/2012

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα δει αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, αν και «λιγότερο γρήγορα από όσο είχαν ελπίσει κάποιοι», εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη εφημερίδα L' ECHO.

Ερωτηθείς για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, οι οποίοι πλήττονται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, ο πρόεδρος της ΕΕ διερωτάται ποια είναι η εναλλακτική.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 80, περάσαμε και στο Βέλγιο μια δύσκολη περίοδο. Το 1981, είχαμε 15% έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Επί τέσσερα έτη, μειώσαμε την αγοραστική δύναμη κατά 10-15%. Και είχαμε αποτελέσματα. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελλάδα. Η μόνη διαφορά είναι πως αυτό θα συμβεί λιγότερο γρήγορα από όσο είχαν ελπίσει κάποιοι», αναφέρει.

Αναφορικά το μερίδιο ευθύνης που έχει η Ευρώπη στο ελληνικό ζήτημα, ο κ. Ρομπέι παραδέχεται ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει ταχύτερα, αν οι προκάτοχοί μας -οι οποίοι φωνάζουν από το παρασκήνιο- μας είχαν δώσει τα εργαλεία την τελευταία δεκαετία».

Τονίζει πάντως πως σήμερα η Επιτροπή διαθέτει αρμοδιότητες, που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από τρία χρόνια. «Μπορεί να υποχρεώσει τις χώρες να βάλουν σε τάξη στα δημοσιονομικά τους. Παρεμβαίνει στην καρδιά των οικονομικών αποφάσεων των κρατών-μελών, σε τόσο μεγάλο βαθμό που ορισμένοι αισθάνονται άβολα. Δεν συνειδητοποιούν πως αυτό έχουν αποφασίσει», σημειώνει ο κ. Ρομπέι.

Πηγή

Τα μέτρα λιτότητας που αναφέρει είναι μέτρα εσωτερικής υποτίμησης που οφείλονται στο ότι έχουμε νόμισμα το ευρώ και δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε.
Ίσως το Βέλγιο με υποτίμηση του νομίσματος του μείωσε την αγοραστική δύναμη των μισθών κατά 15% και όχι με εσωτερική υποτίμηση δηλαδή με μειώσεις μισθών.
Όσο για την κυνική δήλωση ότι αυτό έχουν αποφασίσει όσοι αισθάνονται άβολα με τις παρεμβάσεις της ΕΕ στην ''καριδά των αποφάσεων των κρατών-μελών',' δηλαδή για την απώλεια της Εθνικής κυριαρχίας, είναι ψέμα. Ποτέ δεν κλήθηκε ο ελληνικός ή άλλος λαός να αποφασίσει τέτοιο πράγμα.

Για την εσωτερική υποτίμηση εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου