Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

New York Times: Τι είδε η BlackRock στην Αθήνα

20/3/2012

Τα «προβλήματα» που συνάντησαν τα στελέχη της BlackRock στην προσπάθειά τους να ετοιμάσουν την έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, περιγράφει άρθρο των New York Times.

Όπως επισημαίνεται, η προσέγγιση από την Ελλάδα έγινε την τελευταία εβδομάδα του περασμένου Ιουνίου. «Όλη την προηγούμενη δεκαετία, η χώρα είχε εκδώσει δισεκατομμύρια δολαρίων κρατικού χρέους, προκαλώντας μια κρίση που έπληξε την οικονομία της χώρας, πιέζοντας τις τράπεζές της και ταρακουνώντας το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του συστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδας έψαξε να βρει μια εταιρεία που θα ετοίμαζε μια έκθεση για την κατάσταση του χαρτοφυλακίου δανείων 18 χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Η Τράπεζα της Ελλάδας ζήτησε από την BlackRock και άλλες τρεις εταιρείες, την Blackstone, την Oliver Wyman και την Alvarez & Marsal, να καταθέσουν μια πρόταση για το πώς η κάθε μία θα εργαζόταν για την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων.

Αν και οι άλλες εταιρείες είχαν καλύτερα πιστοποιητικά ανάλυσης και αναδιάρθρωσης, η BlackRock ειχε το πλεονέκτημα πως μόλις είχε τελειώσει μια παρόμοια έκθεση για την Ιρλανδία.

«Ήταν η μόνη εταιρεία που είχε αναλύσει ένα τραπεζικό σύστημα την ίδια περίοδο», αναφέρει ο Χαράλαμπος Σταματόπουλος, μέλος του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Τα νέα ότι προσελήφθη η BlackRock για αυτή τη δουλειά, «προκάλεσαν ανατριχίλα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σχολιάζουν οι New York Times, καθώς τα τραπεζικά στελέχη ανησυχούσαν ότι οι τράπεζες θα χρειαζόταν να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου, όπως στην Ιρλανδία.

«Είχαμε ακούσε για τη δουλειά τους στην Ιρλανδία, και τα αποτελέσματα προκάλεσαν μεγάλο πανικό. Ήταν τρομακτικό», δηλώνει η επικεφαλής του wholesale banking στην Alpha Bank, Άρτεμη Θεοδωρίδη.

Η BlackRock αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, καθώς επρόκειτο για την μεγαλύτερη αντίστοιχη τέτοια εργασία τους. Στην Ιρλανδία είχαν να ασχοληθούν με τέσσερις μόνο τράπεζες. «Ήταν επίσης η πρώτη δουλειά που τα στελέχη τους δεν μιλούσαν τη γλώσσα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στελέχη της BlackRock ήταν πολύ διακριτικά στη διάρκεια της παρουσίας τους στη
χώρα. Δεν είχαν τίποτα που να έχει επάνω του το logo της εταιρείας, η οποία μάλιστα είχε προσλάβει 18 ένοπλους ανθρώπους ασφαλείας για να μεταφέρουν τα στελέχη με βαν ή σε σπάνιες περιπτώσεις με μηχανές. Είχαν ακόμη και κωδική ονομασία, Solar, ώστε αρκετοί από τα γραφεία του κτηρίου να νομίζουν ότι η ομάδα ήταν μια εταιρεία ηλιακής ενέργειας.

Η BlackRock συγκέντρωσε πληροφορίες για εκατομμύρια δανείων και χρησιμοποίησε τα στοιχεία για να δημιουργήσει μια εικόνα σχετικά με τις πιθανές ζημιές στο χαρτοφυλάκιό τους.

Οι τράπεζες είχαν δημιουργήσει ειδικά data rooms για τη BlackRock και εκεί τους περνούσαν πληροφορίες, επιτρέποντας στην εταιρεία να δει δεδομένα όπως collateral και το ιστορικό των πληρωμών.

Οι Jessica Tan και Charles Hatami, δύο από τα στελέχη που βρέθηκαν στην Ελλάδα, δήλωσαν πως έμειναν έκπληκτοι από την ποιότητα των δεδομένων και τα αποτελέσματα. Οι περισσότερες τράπεζες, όπως δήλωσαν, δεν δάνειζαν «απρόσεκτα», όπως έκαναν οι τράπεζες στις ΗΠΑ στη διάρκεια της άνθισης του real estate.

«Η αγορά καταναλωτικού δανεισμού είναι σχετικά νέα στην Ελλάδα, και ήταν πειθαρχημένοι στην προσέγγισή τους.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο Έλληνας καταναλωτής δεν είναι φορτωμένος με χρέη», δήλωσε ο Phillips της BlackROck.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου