Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Στις 6 Μαΐου κρίνεται το μέλλον του ευρώ


19/4/2012

Τι σηματοδοτούν οι παράλληλες εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία

Από την έκβαση των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία θα κριθεί το μέλλον του ευρώ, επισημαίνεται στις οικονομικές σελίδες της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Focus , επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές εκλογές έχουν υπαρξιακή σημασία για τη χώρα. 

« Η 6η Μαϊου μπορεί να αποβεί μοιραία μέρα για το ευρώ», γράφει ο αρθογράφος συνδέοντας τους λόγους των φόβων με τις εκλογές που θα γίνουν την ίδια μέρα σε Ελλάδα και Γαλλία (ο δεύτερος γύρος).
Το φάντασμα της οικονομικής κρίσης που πλανάται από την Ευρωζώνη και απειλεί να την διαλύσει- και με αφορμή την περίπτωση της Ισπανίας -είναι εκείνο που οδηγεί τον Γερμανό αρθρογράφο να πιστεύει ότι επειδή ακριβώς οι αντιδράσεις των χρηματαγορών βασίζονται κυρίως στην ψυχολογία, όσο περισσότερο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία των εκλογών, τόσο περισσότερο οι αγορές θα δείχνουν νευρικότητα.

«Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και ο δεύτερος και αποφασιστικός γύρος των γαλλικών εκλογών αποκτούν τεράστια σημασία γιατί θα κριθεί η τύχη των προγραμμάτων διάσωσης και επομένως το μέλλον τον κοινού νομίσματος», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος ο οποίος μάλιστα υιοθετεί την γραμμή της Μέρκελ, τάσσεται δηλαδή, κατά του «εκλεκτού» των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, με το επιχείρημα ότι, σε περίπτωση νίκης του θα προκληθούν αναταραχές στις αγορές.   

«Κυρίως η προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας . Γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα που έχουν δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες να τηρήσουν πολιτική λιτότητας παρά το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν συγκεντρώνον μαζί ούτε και το απαραίτητο μίνιμουμ του 36%. Η οργή των Ελλήνων για τις περικοπές είναι μεγάλη, η πτώχευση αποφεύχθηκε , αλλά η ανεργία έχει ξεπεράσει το 22%, στους νέους φθάνει το 50%», γράφει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού. 

«Αυτή την οργή την εκμεταλλεύονται τα ακραία αντιμνημονιακά κόμματα. Η λύση των κομμάτων διαμαρτυρίας , δεξιά ή αριστερά του κέντρου, προέρχεται από εκείνους που αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι η χώρα έχει κατακτηθεί από τους δανειστές και την τρόικα, ότι δεν έγιναν παραλείψεις από τους εγχώριους πολιτικούς, αλλά από τους ξένους», παρατηρεί ο Γερμανός αρθρογράφος.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου