Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

«Όχι» από Γερμανία και Βρετανία στην εναλλαγή των οίκων αξιολόγησης


2/4/2012

Εκτιμούν ότι δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα

«Φρένο» στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο στη λειτουργία των Οίκων Αξιολόγησης, βάζουν οι υπουργοί Οικονομικών ισχυρών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης- με προεξάρχοντες τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 31 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη, δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση για τη θεσμοθέτηση ενός «κανόνα εναλλαγής (rotation)», ο οποίος θα υποχρεώνει τις εταιρίες να στρέφονται εκ περιτροπής και σε τακτική βάση σε διαφορετικούς Οίκους Αξιολόγησης για την εξυπηρέτησή τους.

Οι συζητήσεις κατά τη συγκεκριμένη σύνοδο επικεντρώθηκαν στο αναθεωρημένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τους κανόνες για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2011 για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (Alternative Investment Fund Managers directive).

Η συγκεκριμένη οδηγία, η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμα αλλά βρίσκεται σε επίπεδο συζητήσεων, έχει ως στόχο την υιοθέτηση ενός σαφέστερου ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας, τόσο των Οίκων Αξιολόγησης, όσο και των hedge funds.

Η πρόταση ωστόσο για την υποχρεωτική εναλλαγή των Οίκων Αξιολόγησης (rotation) σε μία εταιρία, στόχος της οποίας είναι ουσιαστικά το «άνοιγμα» του συγκεκριμένου τομέα της αγοράς, ο οποίος σήμερα κυριαρχείται κυριολεκτικά από τρεις μεγάλους Οίκους, προσέκρουσε στις αντιδράσεις κάποιων υπουργών.

Οι τελευταίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αρνητικές συνέπειες, καθώς θα θέσει εμπόδια στη διαδικασία αξιολόγησης από τους αρμόδιους Οίκους.

Η Γερμανία και η Βρετανία τέθηκαν επικεφαλής  της ομάδας των χωρών που αντιτάχθηκαν στην υποχρεωτική εναλλαγή Οίκων Αξιολόγησης σε χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από τρία έως έξι χρόνια, όπως προβλέπουν οι υπό συζήτηση προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σοβαρές επιφυλάξεις» εξέφρασε και η δανή υπουργός Οικονομικών Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία ήταν και προεδρεύουσα της συνόδου. «Είναι ελάχιστοι οι Οίκοι Αξιολόγησης που έχουν σήμερα την ικανότητα και τη δύναμη να προβούν στο είδος των αξιολογήσεων που συζητάμε. Εχουν κατατεθεί προς συζήτηση πολλές, αλλά όχι συγκεκριμένες ιδέες», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Βεστάγκερ.

Το προσχέδιο της οδηγίας (Alternative Investment Fund Managers directive) η οποία φιλοδοξεί να καταρτίσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο δράσης των Οίκων Αξιολόγησης (και συγκεκριμένα των τριών μεγάλων, Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch) παρουσιάστηκε από τον Ευρωπαϊκό Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ τον περασμένο Νοέμβριο. Από τότε, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και τα κράτη μέλη βρίσκονται σε συζητήσεις για τις αλλαγές που προτείνονται στο προσχέδιο της οδηγίας.

Με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του περασμένου Σαββάτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εμπλακεί σε διαβουλεύσεις τόσο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και με το Συμβούλιο των Υπουργών της Ενωσης, προκειμένου να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση μέχρι το καλοκαίρι.

Ο κ. Μπαρνιέ πάντως, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες «ανοιχτός» σε διαφορετικές προτάσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου