Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Χρονοβόρες οι διαδικασίες για την απέλαση των λαθρομεταναστών

4/4/2012

Τα δικαστήρια "μπλοκάρουν" και την απέλαση των λαθρομεταναστών

Στοιχεία τρομακτικής αδράνειας, που λειτουργεί περίπου ως κερασάκι στην τούρτα της αδυναμίας της πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών ή των προσφύγων, αποκαλύπτουν οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες που ισχύουν για την απέλαση.  Τα δικαστήρια βουλιάζουν από τις προσφυγές των παράνομων μεταναστών που έχουν στο νομικό οπλοστάσιό τους δεκάδες κινήσεις οι οποίες τους εξασφαλίζουν πολύτιμο χρόνο από 1,5 έως 3 χρόνια και βέβαια το «ροζ χαρτάκι» προσωρινής άδειας παραμονής. Η απόδειξη λοιπόν πως μόνο μέσα από τη φύλαξη των συνόρων ή την ανυπαρξία κέντρων φιλοξενίας δεν βρίσκεται η λύση, έρχεται από τους αριθμούς αλλά και από μια απλή καταγραφή των διαδικασιών.

18.000 αποφάσεις

Την τελευταία 3ετία  έχουν εκδοθεί 18.οοο αποφάσεις, ενώ 21.400 μετανάστες περιμένουν απάντηση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο ζητώντας να μην επικυρωθεί η απέλασή τους. Άλλωστε όπως εξηγούν δικαστικές πηγές η διαδικασία δίνει άπλετο χρόνο:

Π.χ Ο μετανάστης συλλαμβάνεται για παράνομη είσοδο στη χώρα και διατάσσεται η διοικητική απέλαση. Αυτομάτως (σε πρώτο βαθμό)  μπορεί να προβάλλει αντιρρήσεις, κι αν αυτές απορριφθούν ακολουθούν αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης. Η διαδικασία δηλαδή μόνο του πρώτου βαθμού περιλαμβάνει 4 μέτρα υπέρ του μετανάστη, γεγονός που του δίνει πάνω από 1,5 χρόνο προσωρινή διαμονή.

Αν χάσει όλες τις μάχες του πρώτου βαθμού ακολουθεί δευτεροβάθμια επιτροπή με τα ίδια (4) όπλα και ακολούθως- σε περίπτωση απόρριψης- ο δρόμος για  το Διοικητικό Εφετείο. Αυτή η διαδικασία διαρκεί από 1,5 έως και τρία χρόνια. Έως ότου εκδώσει απόφαση το δικαστήριο, ο μετανάστης παίρνει στα χέρια του ένα «ροζ χαρτάκι» το οποίο λειτουργεί ως εισιτήριο για την παραμονή του στη χώρα.

Τι λένε οι δικαστές

Ανώτεροι δικαστές έχουν εκφράσει κατ΄ επανάληψη την ανάγκη να ενοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες του πρώτου βαθμού ώστε να κερδηθεί χρόνος, αλλά η πολιτεία περί άλλων τυρβάζει. Άλλωστε από αυτή τη δικαστική βιομηχανία των παράνομων μεταναστών κάποιοι χτίζουν δικηγορικές και πολιτικές καριέρες και φυσικά αντλούν μεγάλα κέρδη.

Άλλωστε την απόρριψη της αίτησης από το δικαστήριο ακολουθεί σχεδόν πάντα αίτηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Μάλιστα αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα δικαστήρια 2.214 αιτήσεις για την χορήγηση ασύλου!

Γεμίζουν οι φυλακές

Είναι επίσης γεγονός πως το πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης φωτογραφίζεται και στις φυλακές της χώρας, αφού οι μετανάστες δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και στρέφονται σε μορφές μικρής ή μεγάλης παραβατικότητας, όπως είπε πρόσφατα στο MEGA o γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Μαρίνος Σκανδάμης. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί:

- Από τους 11.965 κρατούμενους των φυλακών οι 7.500 είναι αλλοδαποί, πρόκειται δηλαδή  για το 60% περίπου των εγκλείστων, είτε είναι υπόδικοι είτε κατάδικοι. Εάν και οι προερχόμενοι από την Αλβανία συνεχίζουν να κρατούν τα σκήπτρα, με τον αριθμό τους να φθάνει τις 2.224 κρατούμενους, εντούτοις ιδιαίτερα αυξητική τάξη παρουσιάζουν οι έγκλειστοι από το Ιράκ, που φθάνουν τους 398, το Πακιστάν, που φθάνουν τους 407, και τους Παλαιστίνιους που αγγίζουν τους 400. Ακολουθούν με ανοδική πορεία οι Τούρκοι, που σήμερα φθάνουν τους 336, οι Σύριοι, 90 τον αριθμό, οι Νιγηριανοί 93,  οι Ιρανοί με 70 έγκλειστους, ενώ οι κρατούμενοι από το Μπαγκλαντές φθάνουν τους 95.

Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας και η αδυναμία της πολιτείας να διαχειριστεί το θέμα του ασύλου είναι γνωστά στην Ευρώπη, με πολλά κράτη, όπως το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την  Αγγλία, να μην επαναπροωθούν στην Ελλάδα τους μετανάστες που έφτασαν στις χώρες τους, καθώς γνωρίζουν ότι η μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα βρίσκεται σε εμβρυακό επίπεδο.


Πηγή

Πράγμα που αποδεικνύει ότι από μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και το προσφυγικό ρεύμα.Πρέπει και οι υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη κάνει η ΕΕ το πρόβλημα ελληνικό με συνθήκες τύπου Δουβλίνο II.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου