4/4/2012
Οι περισσότεροι, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, συμφωνούν ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι καταστροφική για όλους και ιδιαιτέρως για τους εργαζόμενους.
Γι' αυτό και τα περισσότερα των αντιμνημονιακών κομμάτων αποφεύγουν οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν με αυτοπαγίδευση.
Ωστόσο, δεν απαλλάσσονται βάρους. Γιατί απλούστατα διατηρούν την αντίφαση εντός τους.
Θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, προτιμούν το ευρώ από μια πληθωριστική και ευτελισμένη νέα δραχμή, αλλά δεν αποδέχονται το βάρος και τις υποχρεώσεις συμμετοχής σε ένα από τα ισχυρότερα νομισματικά κλαμπ του πλανήτη. 'Η στην καλύτερη περίπτωση επιζητούν μια άλλη ευρωζώνη, λιγότερο αυστηρή, που δεν θα τηρεί τους νομισματικούς κανόνες, θα τυπώνει σωρηδόν χαρτονομίσματα ή θα εκδίδει μαζικά ευρωομόλογα, καλύπτοντας τα χρέη όλων. Η οποία όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα και δεν πρόκειται να την ανεχθούν οι χώρες της μεσευρώπης που διατηρούν τις χειρότερες μνήμες από τα χρόνια του υψηλού πληθωρισμού.
Με άλλα λόγια: η αντίφαση είναι πολύ μεγάλη.
Είναι εύκολο να υψώνει κανείς αντιμνημονιακή σημαία, αλλά πολύ δύσκολο να την υπερασπίζεται κανείς σε περιβάλλον ευρώ.
Καλώς ή κακώς, οφείλουμε να επιλέξουμε σε ποιο περιβάλλον θα ζήσουμε. Και θα το κάνουμε σε αυτές τις εκλογές. Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.
Ουδείς θα μπορεί να δηλώσει μετά ότι δεν γνώριζε, ότι παραπλανήθηκε, και άλλα τινά.
Πηγή
Ο συγγραφέας του άρθρου παρέλειψε να μας πει γιατί θα είναι καταστροφική η επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα.
Δημοσιεύσεις οικονομολόγων για τα οφέλη της επαναφοράς στην δραχμή εδώ κι εδώ .
Για την εσωτερική υποτίμηση (μειώσεις των μισθών και των συντάξεων) που γίνεται επειδή έχουμε το ευρώέχει αναφερθεί ο Στρος Καν όταν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ:
''Ακόμα και αν εξαφανίζατε το χρέος με κάποιο μαγικό ραβδί, παραμένει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας - 20 έως 25% έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Το δύσκολο πράγμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αφού έχει το ευρώ. Οτι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη είχε τεράστια οφέλη, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Και ένα από αυτά τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κάνετε (διορθωτική) ρύθμιση μέσω υποτίμησης.
Γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο. Γι' αυτό είχατε αυτή την περικοπή στους μισθούς, είναι ανάγκη να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί'' (Πηγή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου