11/4/2012
Υπερβολική δόση λιτότητας
Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της Süddeutsche Zeitung, προειδοποίησε για ένα νέο κύμα ύφεσης στην Ευρώπη σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια πολιτική διαχείρισης της κρίσης.
Αναφερόμενος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επεσήμανε: «Οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο να πιέσουν τη νότια Ευρώπη να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Τα δημοκρατικά καθεστώτα όμως, μπορούν να αντέξουν μόνο ένα περιορισμένο φάσμα περικοπών χωρίς να διακρίνουν επιτυχή αποτελέσματα».
Για το σχέδιο ακόμη σκληρότερων μέτρων που προωθείται στις Βρυξέλλες εκτίμησε: «Αυτή η τακτική θα αποτύχει. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα παγκοσμίως που να δείχνει ότι οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών βοηθούν μία ασθενή χώρα να ανακάμψει». Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογράμμισε ότι «χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης», εκτιμώντας ότι «οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση».
Η λιτότητα επιδεινώνει την κατάσταση
Για τη συνεχιζόμενη σκληρή πολιτική λιτότητας συμπλήρωσε ότι «η υπερβολική δόση λιτότητας κάνει τα πάντα απλά χειρότερα. Ο κ. Στίγκλιτς εκτίμησε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο και θεώρησε λανθασμένη την επιλογή άμεσης παροχής δανείων προκρίνοντας ως ορθή τη λύση της αναδιάρθρωσης.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί φυσιολογική και θετική τη μετάθεση του κέντρου της παγκόσμιας οικονομίας προς την Κίνα και την Ινδία. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η κρίση έδειξε πως το μοντέλο του καπιταλισμού των χρηματαγορών δεν λειτουργεί. «Ο πλούτος κατανέμεται άνισα. Τα περισσότερα πηγαίνουν στην κορυφή, στη βάση μένουν λίγα. Πρέπει να αναλογιστούμε τι είδους οικονομία θέλουμε», κατέληξε ο Γιόζεφ Στίγκλιτς.
Εκτεθειμένοι οι φορολογούμενοι;
Στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt φιλοξενούνται δηλώσεις του βουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ, ο οποίος προειδοποιεί για νέους κινδύνους που απειλούν τους Ευρωπαίους φορολογουμένους. Αιτία είναι, σύμφωνα με τον κ Σέφλερ, οι πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 50 δις ευρώ που πρόσφερε το ελληνικό κράτος στον εγχώριο τραπεζικό τομέα. Όπως δήλωσε ο κ. Σέφλερ, «σε περίπτωση κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών επωμίζεται η ΕΚΤ τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν, 27% του ποσού η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και κατ’ επέκταση ο φορολογούμενος».
Πηγή
Η λογική του μνημονίου ουσιαστικώς προσπαθεί να ανατρέψει την ίδια την οικονομική ορθοδοξία που υποτίθεται ότι υπηρετεί.
Πλειάδα οικονομολόγων διαχρονικώς έχει αναφερθεί στο πρόβλημα της εσωτερικής υποτίμησης.
Εσχάτως οι Πώλ Κρούγκμαν και Τζόσεφ Στίγκλτς,αλλα αρκεί να αναφερθούμε στον μονεταριστή Μίλτον Φρίντμαν.
Ο Μίλτον Φρίντμαν είχε αναφέρει μέσες-άκρες το εξής:
Ας υποθέσουμε πως τίθεται η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων κατα την μετάβαση από την θερινή στην χειμερινή περίοδο και συμφωνείται το 10-6 αντί του 9-5
Είναι δύσκολο όμως να συμφωνήσουν απο κοινού όλες οι επιχειρήσεις να αλλάξουν την ώρα και έτσι υπάρχει μια απλή λύση.
Αλλάζει η ίδια η ώρα με την απαίτηση ρύθμισης των ρολογιών και κατά συνέπεια λύνει το πρόβλημα συντονισμού των επιχειρήσεων.
Από τον Αρχέλαο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου