Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Σημίτης: Η Ελλάδα ήταν η σπίθα, όχι η αιτία της κρίσης


27/4/2012

Άρθρο Σημίτη - Στουρνάρα στον Guardian

Στο άρθρο τους οι κ.κ Σημίτης και Στουρνάρας αναφέρονται και στο περιβόητο swap με την Goldman Sachs στα τέλη του 2001 το οποίο χαρακτηρίζουν ως ένα από τα εκατοντάδες που είχαν γίνει τότε από κράτη - μέλη του ευρώ σημειώνοντας όμως ότι και πάλι η Ελλάδα φορτώθηκε την κατηγορία ότι μαγειρεύει τα στοιχεία για να μπει στην ευρωζώνη. «Το γεγονός ότι το swap έγινε δύο χρόνια μετά την απόφαση για είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ένα χρόνο μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να εγκρίνει την εισδοχή της Ελλάδας λησμονείται», σημειώνουν.

Ευθύνες, πρωτίστως, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο για την ελλειμματική της αρχιτεκτονική στη πραγματική σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης όσο και για την αντιμετώπιση των στατιστικών της Ελλάδας, επιρρίπτει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο που συνυπογράφει στον Guardian με τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Σημίτης επιτίθεται, επίσης, στη Νέα Δημοκρατία για την αλλαγή στη μεθοδολογία καταγραφής των εγχώριων στατιστικών, το 2004, ομιλεί για πνεύμα τιμωρητισμού στα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η χώρα μας πυροδότησε αλλά δεν προκάλεσε την ευρωπαϊκή κρίση και κάνει λόγο, ουσιαστικά, για αποτυχία του εφαρμοζόμενου προγράμματος.

Κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στα κοινοβούλια πολλών ευρωπαϊκών χωρών, για την έγκριση του νέου, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, δανείου προς την Ελλάδα, κάποια μέλη αμφισβήτησαν κατά πόσον η χώρα ήταν έτοιμη να μπει στο ευρώ την εποχή της εισόδου της, σημειώνεται στην αρχή του άρθρου.

Αναφερόμενος, ακολούθως, στην δική του περίοδο διακυβέρνησης, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Ελλάδα κατέβαλε σκληρότατη προσπάθεια για να πετύχει τα κριτήρια σύγκλισης που θα εξασφάλιζαν την είσοδό της στην κοινή νομισματική περιοχή.

Με κάθε είδους μέτρηση δημοσιονομικής επίδοσης το έλλειμμα υπεχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από 12,5% του ΑΕΠ στο 2,5% το 1999.

Οι ελληνικές επιδόσεις ήσαν επίσης θετικές και στα υπόλοιπα κριτήρια σύγκλισης (πληθωρισμός, επιτόκια, δημόσιο χρέος και συναλλαγματική ισοτιμία).

Αξίζει να θυμηθούμε ότι η απόφαση εισδοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη έγινε κατόπιν εξονυχιστικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και αντιστοίχων εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών, αναφέρουν Σημίτης και Στουρνάρας προσθέτοντας ότι παρά το αυστηρό δημοσιονομικό και νομισματικό περιβάλλον που απαιτούσε ο στόχος μείωσης του ελλείμματος και συγκράτησης του πληθωρισμού, η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει θετικά πρόσημα ανάπτυξης, αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων καθώς και της κεφαλαιακής εισροής.

Τρία είναι τα επιχειρήματα όσων λένε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στο ευρώ: Το πρώτο και πιο γνωστό είναι ότι η Ελλάδα υποτίθεται ότι φαλκίδευσε τα οικονομικά της στοιχεία προκειμένου να μπει στην ΟΝΕ, συνεχίζει ο κ. Σημίτης και αναφέρεται στην γνωστή απόφαση της Νέας Δημοκρατίας – τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ- να αλλάξει τη μέθοδο καταγραφής των αμυντικών δαπανών.

Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προ του 2004 ελλείμματα και να πληγεί το κύρος της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα νόθευσε τα στατιστικά της δεδομένα γέννησε πρωτοσέλιδα σε όλον τον κόσμο, δυστυχώς δε υιοθετήθηκε και από πολλούς πολιτικούς της ευρωζώνης και επαναλαμβάνεται έως και σήμερα.

Ομως ο ισχυρισμός αυτός προδίδει άγνοια αν όχι υποκρισία. Ακόμη και με το να εγγράφονται οι αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό κατά την παραγγελία και όχι κατά την παράδοση (σσ: ενός οπλικού συστήματος φερ ειπείν), το αναθεωρηθέν έλλειμμα με τη νέα μέθοδο για το κρίσιμο έτος του 1999 ήταν 3,1% έναντι 2,5% με την παλαιά μέθοδο.

Και το ποσοστό αυτό του ελλείμματος εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερο από άλλα κράτη – μέλη που αποτιμήθηκαν με βάση τα στατιστικά του 1997 και αποτέλεσαν το πρώτο κύμα των κρατών που δημιούργησαν την ευρωζώνη το 1999. (....)

Η ευθύνη για αυτό βαρύνει την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Βαρύνει ωστόσο και την στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν και την ίδια την Κομισιόν που απλώς υιοθέτησε τα «αναθεωρημένα» στοιχεία του προϋπολογισμού που εξέδωσε εκείνη την εποχή η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ρώτησαν την ελληνική κεντρική τράπεζα ή την προηγούμενη κυβέρνηση για τις απόψεις τους», αναφέρει ο κ. Σημίτης που θυμίζει ότι όταν οι στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ επανήλθαν (το 2006) στον παλιό τρόπο καταγραφής δεν ξαναδιόρθωσαν τα στοιχεία του ελληνικού ελλείμματος.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι οι υποτιθέμενες σπατάλες και τα υπερβολικά ελλείμματα της Ελλάδας. Ομως οι βασικές αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης ήταν τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, η απώλεια ανταγωνιστικότητας και, το σημαντικότερο, τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης μεταξύ Βορρά και Νότου, παρά η διοικητική ανεπάρκεια των ηγετών της. Ο Νότος αγοράζει υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας βιομηχανικά προϊόντα από τον Βορρά. Ο Βορράς αγοράζει πολύ λιγότερα αγαθά από τον Νότο.

Η βραδυκίνητη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης προκάλεσε επίσης το (τρίτο) επιχείρημα ότι η Ελλάδα, και ίσως και άλλα κράτη μέλη της περιφέρειας δεν θα έπρεπε να συμμετάσχουν στην ευρωζώνη. Ομως η ευρωζώνη δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ ανεπτυγμένων κρατών, τα συμφέροντα των οποίων αντιτίθενται προς εκείνα των χωρών που υστερούν. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο στην Ενωση, ο σκοπός της οποίας είναι να διευκολύνει την οικονομική συνεργασία και να ενισχυθεί η κοινή προσπάθεια ανάπτυξης (...)

Τα μέτρα σταθεροποίησης που έλαβε η Ελλάδα τον Μάϊο του 2010 έχουν συμαντικά βελτιώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της και την ανταγωνιστικότητά της, προσθέτει ο κ. Σημίτης. Εχουν όμως συνεισφέρει και σε μία βαθιά και επίμονη ύφεση, αύξηση της ανεργίας στο 20% και την πτώχευση και αποσταθεροποίηση τμήματος του πληθυσμού.

Η Ελλάδα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το αποτέλεσμα αυτό. Από τη στιγμή που το μείγμα οικονομικής που εφαρμόστηκε στο πρώτο δάνειο δεν ήταν το πιο κατάλληλο, οι επιδόσεις που ανεμένοντο δεν ήταν ρεαλιστικές ακόμη και για χώρες με πολύ δυνατότερες οικονομέις από την Ελλάδα. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι επιβληθέντες όροι ήταν μία τιμωρία που σκόπευε να παραδειγματίσει τις υπόλοιπες χώρες.

Η Ελλάδα ήταν η σπίθα που άναψε την κρίση στην ευρωζώνη αλλά δεν ήταν η αιτία της, καταλήγει στο άρθρο του ο Κώστας Σημίτης. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι η ευρωζώνη είναι μία πλήρως ανεπτυγμένη νομισματική Ενωση αλλά μία ατελής οικονομική και δημοσιονομική Ένωση συγκροτούμενη από κράτη - μέλη με διαφορετικές δομές. Τις ώριμες οικονομίες του Βορρά και τις ολιγότερο ώριμες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα οικονομικής διακυβέρνησης μία μέθοδο αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου πυρήνα και της ολιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειας. Δεν έχει συστηματικά εργαστεί να προωθήσει πραγματικά την ανάπτυξη. Και εάν αυτό δεν γίνει, θα υπάρξουν και άλλες κρίσεις.

Πηγή

Ο άνθρωπος που ''φούσκωσε'' το χρηματιστήριο και είναι υπεύθυνος για εκατοντάδες νεκορούς, ο άνθρωπος που μας έβαλε στο ευρώ και είμαστε σ' αυτή την κατάσταση δεν ακολουθεί τον δρόμο της σιωπής αλλά προσπαθεί να παρέμβει ίσως και λόγω των εκλογών.

Φυσικά δεν ανακάλυψε τώρα την ''ελλειμματική της αρχιτεκτονική στη πραγματική σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης''. Παραδέχεται ότι ''μαγείρεψε'' τα στοιχεία για το χρέος με το SWAP και το μόνο που έχει να πει είναι ότι το έκαναν και οι άλλοι.

Τον Δεκέμβριο του 2001 είχε ξεκινήσει η εξέγερση στην Αργεντινή. Δεν ήξερε τους λόγους της χρεοκοπίας της ο Σημίτης; Δεν ήξερε πού μας οδήγησε με την είσοδο μας στο ευρώ;
Δεν ξέρει ότι η εσωτερική υποτίμηση που γίνεται τώρα, γίνεται επειδή δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το ευρώ;

Βεβαίως, όλα τα κόμματα είναι συνυπεύθυνα είτε γιατί συνεργάστηκαν σ' αυτή την πολιτική είτε γιατί σιώπησαν και δεν ενημέρωσαν τον λαό για το τι θα γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου