Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η διεθνής βοήθεια προσθέτει χρόνια ζωής στα παιδιά του κόσμου


17/4/2012

Αυξημένα κατά 4 εκατ. σε σχέση με το ΄90 εκείνα που μένουν στη ζωή μετά τα πέντε

Τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα παιδιά τον χρόνο καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα πέντε χρόνια ζωής σε σχέση με το 1990, αναφέρει έκθεση για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children και της Unicef.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζει η διεθνής βοήθεια, που βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των παιδιών σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτει η σχετική έρευνα της δεξαμενής σκέψης Overseas Development Institute. Αλλοι κρίσιμοι παράγοντες είναι η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση της κυβερνητικής πολιτικής.

«Στη δεκαετία μέχρι το 2009, 56 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά σε όλο τον κόσμο πήγαιναν στο σχολείο από ό,τι παλαιότερα. Στην υπο - Σαχάρια Αφρική, στις χώρες που έλαβαν τη μεγαλύτερη βοήθεια τα παιδιά σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο. Η καθυστερημένη πνευματική και σωματική ανάπτυξη, αποτέλεσμα του υποσιτισμού, μειώθηκε κατά ένα τέταρτο μεταξύ του 1990 και του 2008. Εκατόν τριάντα μία χώρες διαθέτουν κάλυψη ανοσοποίησης που ξεπερνά το 90% για ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος και άλλες που μπορούν να προληφθούν εύκολα όπως η ιλαρά, σε αντίθεση με το 63% το 1990. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα από 45% το 1990 μειώθηκε σε 27% το 2005, παρότι αυξήθηκε σε ορισμένες ασταθείς περιοχές της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Οι έξι σημαντικότεροι παράγοντες που οδήγησαν στις βελτιώσεις που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι: η διεθνής βοήθεια, η δέσμευση και η ηγεσία των εθνικών κυβερνήσεων, οι κοινωνικές επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη, τα καλά σχεδιασμένα προγράμματα για τις περιθωριοποιημένες ομάδες, καθώς και η τεχνολογία και οι καινοτομίες. Όπως διαπιστώθηκε, το προσδόκιμο ζωής των παιδιών στη Βραζιλία, στο Μπανγκλαντές και στο Βιετνάμ έχει ανέβει σημαντικά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε χώρες της Αφρικής.

Τα οφέλη της διεθνούς βοήθειας από μόνα τους είναι δύσκολο να διαπιστωθούν καθώς αυτή λειτουργεί πάντα σε συνδυασμό με την καλή διακυβέρνηση και την οικονομική ανάπτυξη. «Εκεί που υπάρχει κενό στη χρηματοδότηση, για παράδειγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η διεθνής βοήθεια κάνει όλη τη διαφορά» τόνισε ο Τζάστιν Φόρσαϊθ της οργάνωσης Save the Children.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου