Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Η Λαγκάρντ προαναγγέλει κυβέρνηση συνεργασίας


14/4/2012

Σε μια νέα παρέμβασή της, τη δεύτερη τις τελευταίες ημέρες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε ένα επιλεγμένο κοινό στο διεθνούς κύρους Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον Brookings, έστειλε το μήνυμα ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Οικονομίας θα εξυπηρετηθεί καλύτερα με κυβερνήσεις συνεργασίας.

Η κ. Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του «Εθνους» στην Ουάσιγκτον Μ. Ιγνατίου,  ότι «ένας συνασπισμός των πολιτικών παρατάξεων μπορεί να αποτελεί οδηγό στη δύσκολη άσκηση που η χώρα έχει να αντιμετωπίσει. Αυτό είναι πολύ θετικό και αναγνωρίζω τις προσπάθειες του Λουκά Παπαδήμου στην κατεύθυνση αυτή». Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απέφυγε μεν να συνδέσει την απάντησή της με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά το μήνυμα που θέλησε να στείλει ήταν ταυτόσημο με αυτό που εξέπεμψε πριν από μερικές ήμερες κάνοντας λόγο για την ανάγκη στήριξης των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

Ο ανταποκριτής του «Εθνους» έθεσε θέμα στην κ. Λαγκάρντ για τις συνεχείς αρνητικές και απαράδεκτες αναφορές στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, και το ερώτημα έκανε αίσθηση στο ακροατήριο και αποτέλεσε θέμα συζήτησης μετά το τέλος της ομιλίας.

«Θυσίες»
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υποχρεώθηκε βεβαίως, από τον τρόπο που έθεσε την ερώτησή του ο Μ. Ιγνατίου, να αναφερθεί και στις θυσίες του ελληνικού λαού δηλώνοντας ότι αναγνωρίζονται οι θυσίες αυτές, ενώ επαίνεσε το κουράγιο του ελληνικού λαού.

«Είναι γενναίοι όλοι οι Ελληνες που υπομένουν τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, η οποία στην ομιλία της προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για αναζωπύρωση της κρίσης στην Ευρωζώνη δεν έχουν ξεπερασθεί ακόμη. Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ ως εξής:

«Υπάρχουν πολλά αρνητικά, αλλά πιστεύω ότι το κουράγιο του ελληνικού λαού είναι σημαντικό και πρέπει να αναγνωριστεί. Είναι πολύ γενναίοι και έχουν κουράγιο οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός. Που πληρώνουν τους φόρους τους, που δέχονται τη θυσία των περικοπών σε συντάξεις και σε μισθούς.

Οι Έλληνες πολιτικοί και οι Έλληνες πολίτες φάνηκαν πολύ γενναίοι με τις θυσίες που έκαναν μέχρι σήμερα στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν την κρίση. Η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο έκανε σημαντικά βήματα προόδου, βρίσκεται σε αυτήν την κατεύθυνση και αναγνωρίζω τις προσπάθειές του. Και είναι η συνέχιση της συνεργασίας πολιτικών και πολιτών που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το τέλμα. Ίνας συνασπισμός των πολιτικών παρατάξεων μπορεί να αποτελεί οδηγό στη δύσκολη άσκηση που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα».

Η υπερίσχυση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν σημαίνει αυτομάτως τη συγκρότηση σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης, η οποία θα είναι αποφασισμένη να κινηθεί με «ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα», όπως έλεγε κοινοτικός παράγοντας, ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε με την προεκλογική περίοδο.

Τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, τα οποία βλέπουν τα ποσοστά τους να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά, με μεγάλη δυσκολία μπόρεσαν τελικά να συνεργαστούν στο εγχείρημα της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία όμως δεν μπόρεσε να φθάσει τα επίπεδα της κυβέρνησης Μόντι, με ευθύνη η οποία δεν ανήκε πάντως στον κ. Παπαδήμο.

Επανάληψη του πειράματος της κυβέρνησης Παπαδήμου, εφόσον εξασφαλισθεί βεβαίως η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα είχε νόημα μόνο εάν τα κόμματα είχαν πραγματική διάθεση να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα, χωρίς να προσβλέπουν σε μικροκομματικά οφέλη.

Μήνυμα από «FT»

Το τελευταίο καμπανάκι ήρθε από την «Financial Times» την Τρίτη καθώς στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Προεκλογική απειλή για τη σταθερότητα στην Ελλάδα» αποτυπώνει τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μεταφέρει την προσδοκία των διεθνών δανειστών ότι οι «κ. Βενιζέλος και Σαμαράς θα ανανεώσουν την κυβερνητική συνεργασία με στόχο να τραβήξουν τη χώρα από την ύφεση μέχρι το τέλος του 2013».

Ο γρίφος Ολάντ

Το προβάδισμα του σοσιαλιστή υποψηφίου Φ. Ολάντ για την προεδρία της Γαλλίας προκαλεί ανησυχία στις αγορές και στην Ευρωζώνη καθώς εάν επικρατήσει τελικά τότε θα προκληθεί βαθύ ρήγμα στον γαλλογερμανικό άξονα και οι συνέπειες από την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου που έχει ζητήσει, θα είναι απρόβλεπτες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου